02/27/11 14:30
(http://www.bivol.bg/)

Ченгета следят и нашите деца?

Бивши мутри и ченгета с дебели вратове и съмнителни докторски титли, достигнали до най-високи позиции в държавата, си раздават виртуални тупаници през наши и чужди медии, заради един физкултурник, който подслушва незаконно и укрива доходи, но пък афишира парвенюшки маншети с монограм.

Явно обществото е претръпнало и приема за адекватна гореописаната трагико-абсурдна ситуация. Да видим обаче дали ще бъде преглътнато и разкритието на бивш високопоставен кадър на службите, Антоний Странджев, който хвърли бомбата, че в разработка на семейството на Ваньо Танов е правен психологически профил на тригодишния му внук. Това означава, че някой абсолютно незаконно е следил и е правил характеристика на току що проговорило бебе.

Пред Биволъ Антоний Странджев потвърди, че е виждал материалите по тази разработка. Според него те са изготвени от професионалист. Той обаче не може да потвърди авторството на МВР в изготвянето на профила на детето. Възможно е това да е ""поръчка" от страна на частни, олигархични обединения", засегнати от действията на Танов - каза Странджев и подчерта, че при едно независимо разследване на Прокуратурата може да се установи бързо и лесно кой е поръчителят на тази изключително гнусна и долна поръчка, достойна за методите на Гестапо и ДС (епитетите в курсив са на редакцията, а не на Странджев).

Дали МВР или ДАНС са поръчали да се следи и профилира детето, или поръчката идва извън властовите структури е важно да се установи. Но още по-важно е самото наличие на такива материали, потвърдено от Странджев. Факт, който е изключително опасен за демокрацията и правовия ред в България.

И в двата случая е налице престъпление и някой трябва да понесе отговорност. Ако поръчител е частна структура излиза, че в държавата действа безнаказано някакво обединение за следене и проучване на гражданите, прилагащо най-зловещите методи на престъпните комунистически служби. Ако обаче се окаже, че властта е поръчителят на психологически профил на тригодишно дете в рамките на разработка на членове на неговото семейство, това означава, че днешните служби за сигурност и обявените със закон за престъпни бивши комунистически служби са едно неделимо цяло.

Биволъ призовава неправителствените организации, имащи отношение към правата на детето да сезират всички компетентни органи в страната, в ЕС и на ниво ООН, за да поискат независимо разследване, което да установи виновните за грубото нарушаване на местното и международното законодателство за закрила на децата:

Конвенция за правата на детето на ООН 

Член 16

1. Никое дете не трябва да бъде подлагано на произволна или незаконна намеса в неговия личен живот, семейство, дом или кореспонденция, нито на незаконно посегателство срещу неговата чест и репутация.

2. Детето има право на закрила от закона против такава намеса или посегателство.

Разкриването на истината минава през задължително публично изслушване на Антоний Странджев и декласифициране на цялата информация за тези материали. Ако българските институции откажат да се занимава със случая, с него трябва да бъдат ангажирани Европейската комисия, Европейският парламент и Европейският съд за правата на човека, както и Комисията по правата на детето към ООН.

Бележка на редакцията:

Този текст няма претенции за безпристрастност и не отразява различни гледни точки, а нашата морална позиция. Впрочем, от различните гледни точки, които видяхме по случая Тановгейт най-ясна е тази на Антоний Странджев, който два пъти е напускал службите заради конфликт с началници, които покровителстват крадците на акциз. Другите гледни точки, включително на въпросните началници отдавна са се разфокусирали в големи безформени петна с кафеникав цвят и съответния мирис.

Нямаме илюзии, че призивът ни ще предизвика масов обществен отзвук при това жалко състояние на българските медии и безчувственост на гражданското общество към потъпкването на собствените му права. Според нас прикриването на истината и виновните в този зловещ казус означава, че българското общество се примирява и е съгласно с това, че произволът от престъпното му кадесарско минало се прилага както в момента, така и спрямо бъдещите, все още невинни поколения. Ясно е, че ако допуснем такава подлост днес, ще ни съдят и презират децата ни утре. Надяваме се, че тази перспектива ще впечатли поне няколко отделни индивида в тълпата, която допусна криминални мутри да я управляват, а вифаджии да се грижат за нейната сигурност.

Публикувана на 02/27/11 14:30 http://www.bivol.bg/home/item/769-toddler.html
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване