02/28/11 22:51
(http://ruslantrad.com/)

За Египет,свободата и хората.Избрани статии от Наджиб Махфуз (част II)

Преди около месец писах, че в контекста на ставащото в Египет, смятам, че е ценно да бъдат прочетени статиите на един от най-добрите съвременни арабски творци, майстори на перото - Наджиб Махфуз (1911-2006). Днес това е наложително. Мубарак падна, а Муамар Кадафи е в положение на гражданска война с народа си.

В продължение на целия си живот, статиите и публикациите на Махфуз са били катализатор на желанието за по-добър живот не само в Египет, но и в целия арабски свят. Неведнъж думите са се забивали като куршуми в сърцата на управляващите и никога не се е страхувал, че може да му навреди някой. За Наджиб Махфуз свободата и възможността да избираш винаги са били житейски принципи.

Преводачът от арабски Мая Ценова, която неведнъж е била гост на Интидар, предложи да пуснем преводи на избрани статии, за да се запознаят читателите на блога и не само те, с изкуството на този велик автор, който е и Нобелов лауреат.

Това е втората част, в която ви представяме статии, писани през 80-те години на миналия век.

(това е първата част)

 

 


Публикувана на 02/28/11 22:51 http://ruslantrad.com/?p=8081
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване