03/04/11 08:15
(http://www.gorichka.bg/)

“Пластмасова планета” на София Филм Фест

Преди няколко години организаторите на София Филм Фест, заедно с Горичка, показаха “Неудобната истина” за първи път в България, в Зала 1 на НДК. Тази година са включили австрийския документален филм “Пластмасова планета”.

Когато австрийско-немският режисьор Вернер Боте започва да работи по филма си, пластмасата, която се прави от петрол, е навлязла навсякъде - от световната икономика до продукти за всекидневна употреба във всяко домакинство. Боте, чийто дядо е бил директор в предприятие от тази индустрия, пътува от Калифорния до Колката и Кампала в своя филм и интервюира химици, активисти и обикновени хора, за да открие не само каква колосална зависимост имат и развитите, и развиващите се страни от синтетичния материал, но и вредното влияние, което има пластмасата върху здравето на потребителите ù. Докато материалът се разлага бавно, той излъчва токсини, причиняващи рак, мозъчни увреждания, астма и намаляване качеството на спермата. Въпреки че това е доказано от независими изследвания, трудността да се регулира тази индустрия идва от абсолютната секретност, която компаниите налагат по отношение на състава на химичните елементи в техните формули, и от силните лобита, които защитават „правото” им.

Андрю Шенкер, Slant Magazine

Пластмасова планета” в IMDB и в сайта на фестивала.

Публикувана на 03/04/11 08:15 http://blog.gorichka.bg/?p=3365
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване