03/10/11 14:10
(http://komitata.blogspot.com)

Електронно неправителство

Чета и не вярвам на ушите си!

От 00.00 ч. българите набират стационарни номера в рамките на своето населено място заедно с неговия код.
Това означава, че ако живеете във Варна и искате да се свържете със съседа, добавяте пред номера му 052.

и по-надолу:

Промяната е продиктувана от решение на КРС от 2010 г., което има за цел да увеличи номерационния капацитет.

Наистина, под новината има коментар, който твърди, че в БТК има остатъци на здрав разум, и те са подали жалба срещу тази регулация, но не можах да намеря потвърждаващ текст.

Малко теория –

В някои държави, например Франция (всъщност, казусът на франсетата е малко по-сложен, но няма да навлизам сега в детайли ), всички номера са национални, т.е. няма регионален код, който да набираш преди да се свържеш с даден абонат от даден град, и всички номера са еднакво дълги.

Това се прави с цел:
– да не се мъчат потребителите да запаметяват кодове на населени места;
– да няма твърде дълги и твърде къси номера;
– когато се правят рекламни и осведомителни кампании, да се избегнат множеството изписвания на един и същи номер;
– да се демонстрира колко велика и единна държава е Франция (този план набляга на централизацията), която може да си позволи в пъти по-сложната инфраструктура за такава система;


Каква е мотивацията в България –

Целта е да се увеличи „номерационният капацитет“. Зад тази бюрократична формула всъщност седи намерението да се прехвърлят номера от един регион на друг, без да се пренастройват централите.

Ако направим аналогия с автомобилните номера, това означава, например, София да ползва силистренски регистрационни номера, защото на Силистра са и много, а на София са и малко.

Какъв ще е реалният ефект –

Без реално подобрение на телефонната инфраструктура, което би довело до добавяне на максимум една цифра към досегашния номер в големите градове, промяната води само до влошаване на ползваемостта на телефонната услуга с допълнително набиране на минимум две (!) цифри към номера.

В големите градове, където (вероятно) множеството телефони са електронни и с дисплеи, с възможности за запаметяване на номера и т.н., разликата ще е дразнеща, но няма да е много голяма, защото към номера ще се добавят 2-3 цифри, които ще бъдат запаметени в телефона и ще се забрави за проблема, освен когато трябва да диктувате или да запомняте номера (включително в реклами).

В малките села, където номерата са трицифрени, телефоните стари, а потребителите – възрастни, ще има истинско шоу – бабите или ще трябва да набират 8-9 цифрени номера на шайбените телефони, за да се свържат с общината, аптеката или амбулаторията, или да сменят телефона, или доставчика. Нулата, девятката и осмицата са най-проблематични за набиране от такива телефони. Преди да са в идеално състояние системите на националните номера за пожар, бърза помощ и т.н. и времето за реакция да е приемливо, такава промяна е безотговорна.

Т.е. получаваме единствено и само влошаване на услугата, нищо от френските удобства.

Инициативата е и мощен лобистки удар срещу БТК, която наследи огромен брой такива потребители, които имат предимството на късия номер в родните си места. Досега и двете системи са работили паралелно, но от утре набирането на къси номера не би трябвало да е възможно.

Прилича ми на кампанията с новите регистрационни номера на колите, която беше предприета поради безсилието на администрацията да реши проблема с процента коли със застраховка „Гражданска отговорност.“

От гледна точка на национална гордост също не очаквам прибавянето на никакви точки.


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване