03/10/11 07:00
(http://patepis.com/)

Ах, този Ню Йорк!

Днешният пътепис ще ни заведе до един от най-забележителните градове на света – Ню Йорк. Водач ще ни бъде нашия американски кореспондент – Люси. Приятно четене:

Ах, този Ню Йорк!

Статуята на Свободата – Ню Йорк, САЩ

Ако пристигнете в Америка и първият град, който видите, е Ню Йорк, няма как да не останете впечатлени. Той е всичко, което медиите са ви обучили да си представяте, че и повече, защото непрекъснато се променя.

Ню Йорк, САЩ

Ако обаче сте видели някои от другите големи градове преди него, ще трябва да се „научите“ да обичате Ню Йорк. Защото той далеч не е привидно най-привлекателният град в Америка.

Всъщност в даунтаун се носи неприятна миризма,

която през лятото е непоносима - поради липсата на задни улици, боклукът за прибиране се оставя на тротоарите, не стига това, ами и улиците не са особено чисти. Повечето американски градове имат безупречно чисти централни части, ако има занемарени или непочистени места, това са определени райони в покрайнините. Тук можете да подритнете боклуци на Парк Авеню.

Хотелите са стари

и въпреки гръмките си имена, не блестят с нищо, дори хигиената не е на висота в много от тях. С нетърпение очаквах първия си престой в Уолдорф Астория, а той се оказа съвсем незабележителен.

Паркирането е като мисията невъзможна,

а трафикът... по-добре е да не бързате! Никога няма да забравя първото си пътуване в такси в Ню Йорк – мислех, че ще се размажем на всеки 2 минути – всички се разминават на една боя разстояние, рязко спират и тръгват... Впечатли ме, че това не изнервя шофьора. Причината е, че всички карат така и винаги карат така!

Ню Йорк, САЩ

Дори и да живеете на другия край на света, няма как да сте пропуснали една от емблемите на Ню Йорк -

Таймс Скуеър

Той всъщност е внушително малък – ако видите каква тълпа се събира там във всяка новогодишна нощ /около 600 000 души/, и сравните с ежедневния вид на площада, ще се запитате дали сте на правилното място. За многократните ми посещения в Ню Йорк, досега не съм видяла площада безлюден. Животът кипи, непрекъснато се чува жизнерадостно жужене! Хората са с няколко градуса по-доволни, по-впечатлени, по-енергични на Таймс Скуеър. Трудно е човек да не се засмее и на небивалия интерес към иначе обичайни за Америка вериги магазини и ресторанти там – все едно, че са по-различни и по-модерни в сравнение с локалните им посестрими в местния мол.

Най-известното кьоше в света – Ню Йорк, САЩ

За архитектурата на града могат да се пишат страници и страници. Но има няколко сгради, които няма как да пропусна.

Първата сграда, наречена небостъргач е Флат Айрън Билдинг,

построена е през 1902 година по проект на архитекта Даниел Бърнам. Тъй като това е една от първите сгради с метална конструкция, а и със съвсем необичайна за времето си триъгълна форма, тя привлякла доста скептицизъм по отношение на здравината и издръжливостта си, а с това и прякора „Глупостта на Бърнам“. За всеобща изненада, повече от век по-късно, сградата стои непоклатима.

Небостъргач Емпайр Стейт Билдинг – Ню Йорк, САЩ

Въпреки, че най-известната сграда е

Емпайър Стейт Билдинг,

която още доминира като най-висока със 104-те си етажа, не по-малко атрактивна и дори архитектурно по-красива е Крайслер билдинг, която е построена малко преди това и дори за кратко държала рекорда за височина. [geo_mashup_map] [geo_mashup_location_info] Трудно е да останете безразлични при вида на огромната дупка на

мястото на кулите-близнаци на Световния търговски център

Мястото е тихо, разговорите спират и хората навеждат като по команда глави, когато наближат пропастта. След толкова години това все още е някаква трагична строителна площадка с много кранове и други съоръжения, от чиято работа не се вижда резултат. Ужасяваща е мисълта, че из прахта, по която стъпваме, са останките на тези над три хиляди души, които нищо неподозиращи са отишли на работа в съдбовния вторник сутрин.Много години ще минат преди градът, дори и страната, да успеят да надживеят тази трагедия. [caption id="" align="aligncenter" width="691" caption="Кота Нула днес"]Кота Нула (мястото на кулите-близнаци на Световния търговски център) – Ню Йорк, САЩ[/caption] Наскоро

кампанията за построяване на джамия в близост до Кота Нула

събуди позадрямалите болка и гняв. Американците имат изключително чувство за патриотизъм и тази тема създаде конфликт и където го нямаше. Та за патриотизма... За 8те години, които прекарах тук, никога не чух някой да каже, че се срамува, че е американец. Не се заблуждавайте, че тук животът е лесен и всички са богати, защото не са. Но тези хора са горди с държавата си.

Жителите на Ню Йорк

пък са горди с това, че живеят там. Плащат безумни наеми, намирането на апартамент е сходно с игра на лотария, но това са детайли. Важно е, че живеят в Ню Йорк!

Градът е и източник на модни тенденции – във всичко

Преди години помня как всеки трети по улицата носеше ботуши ЪГГ /UGG/, а на следващата зима и следа нямаше от тях. Изцяло бяха заменени от гумени ботуши Хънтър. Има мода и в храната... Типичната местна закуска е геврек със сирене Филаделфия. А десерт номер едно са капкейкс. /cupcakes/. За да се научиш да обичаш Ню Йорк, трябва да можеш да виждаш отвъд на пръв поглед непривлекателното – бетонът в Сентръл Парк, боклукът по улиците, сергиите на аксесоари ментета, които преди бяха само на Канал Стрийт, но постепенно се размножиха навсякъде, безмилостната надпревара за таксита, и често бруталната зима. Защото този град има дух, има енергия и космополитизъм, какъвто рядко се среща. Из него витае здравословен ентусиазъм, за когото е трудно да не завидим! Поздрави, Люси Рикспуун Автор: Люси Рикспуун Снимки: авторът Още пътеписи от близки места:
  1. Столицата на света – Ню Йорк
  2. Обиколка на Северна Америка (САЩ и Канада) с кола(15): Ню Йорк!
  3. Разходка из Ню Йорк
  4. До Чикаго и назад – през Атлантическия океан (2): Ниагара и Ню Йорк
  5. На път за Америка с … Air France
  6. Гастрономически шок или да отидеш на бразилски ресторант
  7. За кожата на един алигатор (Флорида, Съединени щати)
  8. Из Новия свят – една бригадирка в Щатите :)
  9. Аспен от зеления щат Колорадо
  10. Завладяването на Маями
Публикувана на 03/10/11 07:00 http://patepis.com/?p=21132
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване