03/16/11 21:34
(http://ikonomika.org/)

Трайчо Трайков: картел или затруднения при вноса

Министърът на икономиката Трайчо Трайков казва, че ако цената на едро на дизела в България е по-висока, трябва да има повече внос. Ако няма повече внос, значи или има картел между търговците, или има затруднения при вноса.

Общо взето, правилно съждение. Дори нещо повече – двете неща са свързани и се свеждат до затруднения при вноса. Защото картел може да има само ако е трудно навлизането на пазара. Ако навлизането на пазара е лесно, картел не може да има, дори компаниите много да искат да го направят.

В крайна сметка, всичко се свежда до въпроса с тежестите при внос на гориво в България – и доколко те могат да се снижат. Както вече писах, това е основната възможност да се увеличи конкуренцията и да се намалят разходите, т.е. да се намалят цените.

Но тук възниква по-важен въпрос – защо въобще се приемат тежки и скъпи административни изисквания без никаква оценка на разходите, без никаква оценка на влиянието върху пазара, без никаква оценка на ползите от тези изисквания? В крайна сметка, немалка част от тези изисквания са приети от сегашното правителство. Може би е време икономическият министър да започне да изисква такава оценка на въздействието или дори да я извършва сам – и да се бори против всякакви необосновани административни тежести, идващи от неговите колеги. Най-добре да получи право на вето към всяко утежняващо бизнеса регулиране и да използва това вето когато се налага. Защото ако никой не върши тази работа, то регулирането ще расте безкрайно, както и неговата икономическа цена.

Разбира се, министър Трайков не бива да пропуска и изискването за биодизел, както и начина му на приложение в България – все пак, неговото министерство е отговорно за закона за ВЕИ и биогоривата. Тук също може да се направи нещо. Между другото, това отново е скъпа регулация с недоказани ползи (биогоривата е спорно дали са екологични, но в същото време очевидно повишават цените както на храните, така и на горивата). Което пък трябва да ни напомня, че когато се приемат изисквания на ниво ЕС е добре да участваме, да правим анализи и оценки на ползите и разходите и да защитаваме разумен подход – защото в противен случай ще плащаме тежестта.

Като говорим за евродирективи и тяхното прилагане, вчера се дискутира и това, че в България задължителните запаси от нефт и нефтопродукти също са вменени като тежест основно на бизнеса и тази тежест ще расте, тъй като още не сме достигнали минималните изискуеми равнища (твърди се, че Лукойл-Нефтохим има 400 милиона лева инвестирани в запаси). Но тази тежест не може да се намали – би могла само да се прехвърли в по-голяма степен към държавата, което обаче в крайна сметка също ще се плати от данъкоплатците. Така че тук едва ли може реално да има облекчение.




Блогът за икономика 2011

Публикувана на 03/16/11 21:34 http://ikonomika.org/?p=5338
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване