03/16/11 12:13
(http://eneya.wordpress.com/)

Хомеопатия ли?

Смятам, че най-големият плюс на науката е, че всяко твърдение може да се изследва и да се подложи на опити, за да се провери наистина такива ли ще са резултатите, както ни се твърди или не.
Затова смятам за напълно нормално хомеопатичните лекарства също да бъдат подлагани на тестове. Защото науката е подчинена на принципа на пробата и грешка, а не на сляпата вяра, другото пада в графа религия.

Има нещо много странно с хомеопатичните лекарства според мен.
Хем в повечето случаи са разредени много, много, много пъти и имат съвсем малки остатъци от веществата, които са лечебни в тях, хем се твърди, че имат по-соляма сила и успеваемост от класическите лекарства. Което ми е много интересно как точно се получава.
Когато човек е болен, той страда от нашествие на някакви болестотворни микроби, които тялото се опитва да избие, с по-голям или по-малък успех и ние приемаме лекарства, за да му помогнем.

Не харесвам хомеопатията поради няколко причини. Не мога да намеря достатъчно изследвания, за да мога да им вярвам на твърденията.
Изключителната агресивност, с която се посреща всеки опит за академична дискусия над начина, по който хомеопатията претендира, че работи.
Паметта на водата.
Извинете, но последното винаги ме настройва ужасно скептично.
Нямам против да бъда опитно свинче за даден продукт… ако съм предупредена, че съм опитно свинче. Нод а бъда такова, без едно лекарство да е минало 4-те етапа, през които преминава всяко лекарство и всички възможни тестове (double blind test e.x.). не ми допада. И цитирането на разни духовно-теоретични доводи хич не ми увеличават вярата ама на грам.

Така че тестът, който Бегемот е предприела ми е изключително любопитен. Просто, защото ми е интересно да видя какво ще се случи в нейния опит с всекидневния прием на хомеопатичното лекарство. Идеята е, че ако има нещо в него, тя ще се предозира и ще получи странични ефекти, иначе казано, ще докаже, че хомеопатичните лекарства са повече от захар, вода и малко цвят.
Или ще докаже, че не са нищо повече от захар, вода и оцветител. Зависи коя е вашата гледна точка.

Както самата Бегемот пише:

Това което привлече вниманието ми беше предложението на тази госпожа:

За паметта на водата и замаскираното осмиване на хомеопатията. Предлагам на госпожа авторката да взима например всеки ден по 1 капка 10М потенция от Лахезис мутус в продължение на 10-на дни…с надеждата, че няма да си докара някоя пареза на списващата SS ръчичка

Предложението изглежда е подкрепено:

Ц, не 10М, а ниска потенция.. да речем 15С, или дори десетична 6., 9D, и да я повтаря честичко. Страшни хубавини ще си докара.  И тогава чак да си позволи да пише, че хомеопатията е плацебо.  
Ако се постарае да отговори на зададените по-назад въпроси за Ротарикса, ще бъда толкова добра да не и пожелавам трайни последици от Лахезиса, както е станало с д-р Херинг, който го е доказвал.

Не знам на колко от тях децата наистина не са ваксинирани, или само приказват против. Във всеки случай аз стоя зад убежденията си демонстративно. И понеже злоупотребата с хомеопатични лекарства ми е хоби, аз обещавам да приемам Лахезис мутус и което и да е друго хомеопатично лекарство в продължението на 10 дни. При това не в потенция 10-15 С, а във внушителните, супер-силни 200С.

Знам, че казват че хомеопатията е индивидуална и едни и същи лекарства не действат при някои хора. За щастие се оказва, че Лахезиса би трябвало да е подходящ точно за мен поне според информацията за лекарството публикувана ТУК . Аз действително съм слаб и блед енергичен човек, ненавиждам дрехи около врата (мога да покажа, че нямам нито едно поло в гардероба ми), страх ме е от вода и т.н. – всичко изброено ми отговаря. :)

И така.
Не казвам, че хомеопатията е нещо лошо. Но е хубаво да сме наясно какво Е и какво НЕ е.
Ако тя работи на принципа на плацебото, да се знае, а не да й се приписват мистични свойства и чудотворни способности, които може да не може да покрие. Ако пък наистина работи… и това да се знае. Достатъчно болести има, които имат нужда от лечение, ако има още лекарства в списъка, които работят и лекуват, а не вредят или не са безсмислени и безполезни, само точки в наша полза.
Нямам някакви илюзии, че евентуалния негавитен резултат от експеримента би променил мнение на фанатизираните, но пък е просто нещо интересно, което де факто би помогнало на хомеопатията да спре да бъде нещо, което предизвиква подхилкване и сакрастични коментари сред хората с академично образоеание, а наистина да бъде подложено на реална критика и съотвенто, или да се развие, като всяка  всяка жизнеспособна теория, или да отмре, отново като всяка неадекватна теория.


Filed under: абсурдно, бръмчащи мисли Tagged: здрав разум, критика, медицина, съмнение, тест, хомеопатия
Публикувана на 03/16/11 12:13 http://eneya.wordpress.com/2011/03/16/bad-science/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване