03/18/11 10:11
(http://www.bivol.bg/)

Wikileaks публикува пълната версия на доклада за организираната престъпност представен от Биволъ

Пълният доклад на посланик Пардю за организираната престъпност в България беше публикуван в официалния сайт на Wikileaks. До този момент там се намираше цензурираният текст представен от Гардиън на 1 декември 2010 г. 

Пълната версия съдържа 5200 думи и над 100 имената на лица, за които американското посолство има основания да счита, че извършват криминални дейности като част от организирани престъпни групи.

В редактираната от Гардиън версия са останали 1400 думи и са заличени почти всички имена.

Както писахме в коментарната статия към грамата, много внимателно прегледахме целия текст преди да го публикуваме и не открихме в него нито едно име на лице, което трябва да бъде скрито от съображения за неговата сигурност, защото е предоставяло информация за организираната престъпност на американското посолство. Поради това и поради големия обществен интерес, решихме да публикуваме пълния текст, без цензура.

Нямаме представа защо реномирана световна медия като Гардиън е решила да скрие от обществото информацията за организираната престъпност и политическата корупцията, с която тя контролира основни политически субекти в България.

Прикриването на тази информация не помага на усилията за повече прозрачност и гражданска нетърпимост към обвързаностите между подземния свят и властта.

Въпреки, че е писана през 2005 г. по времето на Тройната коалиция, тази шифрограма дава много важна информация за обвързаности и зависимости, които днес се оказват особено актуални за ГЕРБ и неговото правителство.

Посланик Пардю пише през 2005 г., че лица свързани с организираната престъпност и същевременно свързани с руските финансови и икономически интереси в енергетиката, са финансирали политически кампании на НДСВ, БСП и президента Първанов, за да запазят позициите си. Конкретно са споменати убитият президентски съветник Емил Кюлев, мултимилионерът Васил Божков и шефът на "Овергаз" Сашо Дончев.

Също така научаваме, че близкият до премиера Борисов олигарх Валентин Златев, шеф на "Лукойл" е считан от американските ни съюзници за близък до руската организирана престъпност и до руското разузнаване.

Тази информация е изключително важна в момента, в който текат тежки преговори за съдбата на спорния проект за АЕЦ "Белене".

Ако някой си задава въпроса в какво качество Валентин Златев е присъствал на преговорите между МИЕТ и Росатом за съдбата на АЕЦ "Белене", може да потърси отговор в текста на грамата.

Очакваме с огромен интерес предстоящите разкрития от тайните дипломатически доклади на Wikileaks. До този момент са публикувани само 8 грами от 978 изпратени от американското посолство в София.

Без съмнение в тях са формулирани отговори на много ключови въпроси от недалечното минало на българския преход, определящи за настоящето на българското общество и на българската държава.

P.S. Благодарим на всички български медии и независими сайтове, които отразиха нашата публикация за доклада. Останалите, които до този момент разумно мълчаха, могат вече да се позоват директно на Wikileaks без да им се налага да споменават името на нашия сайт.

Публикувана на 03/18/11 10:11 http://www.bivol.bg/home/item/780-bivol-wikileaks-oc.html
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване