03/18/11 23:12
(http://www.asengenov.com/)

За цената на "ядрения" и "зеления" ток, или време е да забравим мита за евтината ядрена енергия...


Зададох следния въпрос на мои приятели от партия Зелените:
Защо 1 кв/ч фотоволтаичен ток е 70 ст., а 1 кв/ч атомен е 6 ст?.. (Числата варират, но пропорцията в пропагандата на ядреното лоби и мафия е горе-долу такава...)
От моя приятел Генади Кондарев получих следния отговор, който, ако прочетете целия текст, ще разберете защо "вятърният" (зеленият) ток е ПО-ЕВТИН от "ядрения". Запазете търпение, облегнете се и четете!
Една бакалска сметка. АМА МНОГО БАКАЛСКА!!!  
1 Киловат (кВ) инсталирана мощност във вятър струва около 1000 евро. Пример - стандартна перка, струваща около 1 милион евро е 1 мВ или 1000 кВ, или 0.01 гигават. Така, цената на 1 мВ е около 1 млн евро, които разделени на 1000 ви дават 1евро/киловат.
1 Киловат (кВ) инсталирана мощност в Белене е около 5000 евро (говорим за 10 млрд за 2 блока по 1000 мегавата всеки или общо 2 мил киловата инсталирана мощност)
Сега - ако искаме да поставим на равна основа една перка и един ядрен реактор, то те трябва да се изплатят за 10 години, ако няма държавни помощи, а разчитаме само на банков кредит (банките не обичат кредити на 10 години и перките не получават такива). Приемаме, че Белене тръгва от утре в паралелно с вятърна перка - те трябва да си върнат инвестицията за 10 години.

Белене работи 8000 часа годишно - умножаваме 10 години х 8000 часа годишна работа х 2 000 000 киловата мощност = 160000000000 кВч произведена енергия. Като разделим 10 млрд (или 10 с 9 нули накрая) получаваме 0.0625 евро на кВч производствена цена - това е 6 евроцента и нещо или 12-13 стотинки за кВч без ДДС - има имаме цена около и над пазарната цена за крайни потребители в момента. Защо сметката е бакалска? Ами защото тук не слагаме цената на блокираните по време на строителството капитали - реактор се строи около 10 години и не вярвайте на никакви обещания за по-малко (пример - Арева и спрените блокове във Фламавил, Франция и Олкилуото, Финландия). През този период се влагат и блокират постепенно тези милиарди за които говорим. Докато се пусне централата, тези пари седят замразени и не носят приходи, но техните лихви се плащат после от потребителя. След пускането през 10-те години на изплащане също има норма на печалба - нормално около 5% годишно (гледайте за улеснение това като лихва в банката), но у нас тези норми идват в порядъка на 10-11%. И сега черешката - ако тока се продава по-евтино, или по около 4 евроцента, както казват - то централата ще се изплаща по-дълго и лихвите ще си текат, т. е. за някой това ще е една много удобна и дългосрочна мандра - потребителят си мисли, че му е евтино и правителството се грижи за него, ама е точно обратното. Сладоледът обаче е с две черешки - БЕЛЕНЕ се строи наполовина с обществени пари (ако не и изцяло, но това е друга тема) - т. е. ние си плащаме мощността, която ще се гради за сметка на по-малко пари за образование, здравеопазване и други "незначителни" обществени неща, включително енергийната ефективност, която е особено излишна според умните глави дето ще наливат пари в БЕЛЕНЕ. Я да помислим обаче - половината средства са 5 млрд евро, в България има да кажем около 2 200 000 обитаеми многофамилни жилища - като раделим 5те млрд на тази цифра идва по 2270 евро на жилище или около 4500 лв. А от проектите, които правя съм видял че средствата за изолация, дограми и други мерки за енергийна ефективност при санирането са нужни от 4 000 до 6000 лв на апартамент за много добра (около и над 10 см) изолация и качествена дограма с ниска топлопроводимост - мерки, които спестяват по около 65% от енергията за отопление в една къща, която пък е над 80% от цялата консумирана енергия в сградите. Т.е. ако държавата ни даде средства, за да консумираме по-малко енергия ще имаме далече по-голям ефект - двоен и троен ефект. Това и без това са нашите пари - от нашите данъци и трябва да идат за нашето благополучие. Белене ще работи 60 години и ще бъде една динозавърска технология още при пускането си, ще плащаме за енергията на централа, която ние сме платили и ще плащаме, за да потребяваме повече!
Сега перката: Перката работи по 2000 часа годишно - умножаваме 2000 часа Х 10 години Х 1000 мегавата, което е една стандартна перка. Получаваме че за това време тя ще произведе 20000000 кВч. Вложили сме 1 милион евро за такава перка, т.е. разделяме ги на тази цифра и получаваме фиксиран производствен разход (без норма на печалба и т.н., както при реактора) и получаваме 0.05 евро на киловатчас - или 5 евроцента или около 10 стотинки - т.е. под цента, на която си купуваме тока на пазара. Или това е повече от 20% по-евтино от тока на БЕЛЕНЕ. Само че тук има черешки, които няма да ни приседнат - една вятърна ферма иска между 2-3 години за проучване и изграждане и не се блокират големи средства преди това. БЕЛЕНЕ ще дава по-скъп ток от перките, ако те са поставени при равни условия и ако преференциалните цени за ВЕИ отразяват тази логика. 
А как стои върпосът с други ВЕИта - ами биомасата на кВ инсталирана мощност е между 450-800 евро. Слънчев колектор за топла вода ще ви струва между 1500 лв (при индивидуална къща) и 2900-3500 лв на жилище в блокове и многофамилни къщи. Такава система ще ви пести поне 55% от нуждата от енергия за топла вода през годината. 
Айде сега една малка сметчица и за така спряганите за скъпи фотоволтаици. кВп (киловатпик - характерна единица за мощност на фотоволтаика при стандарни атмосферни условия) инсталирана мощност днес може да се приеме, че струва около 3000 евро (до ключ) - цените на фотоволтаиците, както и на слънчевите бойлери варират много заради различните производители и сертификати за качество и прилаганите технологии. Един кВп инсталирана мощност в България дава около 1100-1200 кВч годишно. Вземаме по-ниската цифра, за да сме по-консервативни в сметката: умножаваме 10 години Х 1100 = 11 000 кВч. Делим 3000 на 11 000 и получаваме 0.272727273 евро на киловатчас или грубо около 55 стотинки. Да не е евтино - почти четири пъти над цената на която купуваме тока, НО НЕ Е 18 пъти.

И сега да развенчаем мита за поскъпването на тока от ВЕИ. Сега тока от слънчце се изкупува на около 40 евроцента или 80 стотинки (закръглям за улеснение). България до 2020 трябва да произвежда едва 16% от тока си от ВЕИ - дори всичките 16% да се произвеждат от слънце на днешните инвестиоционни нива (а цената на тока от слънцето ще пада - пример през 2006 един кВп инсталирана мощност беше 4500 Евро, днес е 3000 евро, а индустрията уверява, че ще има революционни технологии към 2013г, на което не сме длъжни да вярваме лековерно, но определено ще свалят цените занапред). Та ако имаме 16% от тока си на 7 пъти по-висока цена и 84% се произвежда на старата цена, то цената не може да скочи повече от 2 пъти. Далеч от плашилото за 18 кратко увеличение, с което ни плашат. Обаче да си правим тока само от слънце е глупост - бъзобновяемите енергийни източници се полват в смес една с друга - т.е. трябва да имаме няколко процента фотоволтаика, няколко процента вярът, геротермална, хидро, биомаса и разбира се слънце за директно подгряване на вода, което е много евтино и ефективно. Тогава говорим за съвсем сносна цена на енергията, конкурентна, ако не и по-евтина от тази на тока на БЕЛЕНЕ - само че без рискове, радиация и големи мощности, от които ако само една излезе от строя ще ни струва скъпо и в пари, и в енергийна сигурност и в здраве. Тогава Кремъл и да ни спре газа, въглищата, петрола и урана все ще преживеем такъв трус - ще имаме с какво да се топлим и топла вода, с която да се къпем. Няма да имаме и вреда за климата, нито ще плащаме за въглеродни емисии, което може да е и един от потребителските данъци на бъдещето. За капак, ако се заровим с БЕЛЕНЕ и имаме инцидент в централата, в централата на Козлодуи или в храниличата - всеки тазкъв инцидент струва също милиарди за разчистване на кашата, т.е. опасност от сериозни непредвидени разходи, к0оито познайте кой ще плаща - помагам с жокер - ВИЕ и АЗ, не техни величества Първанов, Р.Овч, Кобургготски и Бат Бойко.
Пак подчертавам, че производствените цени, които дадох са само за теоретично сравнение - те не отчитат цената на капитала и някои променливи производствени разходи, които ще се вземат предвид при всички изброени проекти, както и ДДС.
В неделя очаквайте по ТВ 7 запис на предаването 5400, в което ще взема участие утре по темата БЕЛЕНЕ.
Генади Кондарев
Освен това, получих и друг инетересен имейл от мой приятел от Зелените:
След 6 месеца, когато се очаква да влезе в сила новата европейска директива за забрана на износа (в Русия) на отработено ядрено гориво (ОЯГ) и високо радиоактивни отпадъци (РАО) извън Европейския съюз (ако се приеме становището на ЕЗП - и извън създаващата ги държава -
невъзможен става износа им и във Франция), цената на атомния ток вече няма да е 6ст., защото стойността на компонентата му от ОЯГ и РАО започва да клони към +безкрайност. Технология сертфицирана за сигурно погребване и дългосрочно (100 000 години) съхраняване на ОЯГ и РАО
няма в света. Всички досегашни опити в Юка Маунтин - САЩ и в Германия завършиха с провал и с дълбоко радиоактивно замърсяване на подземните води. А бяха вложени стотици милиони евро и долари. Никой в света не може да даде сигурно решение. Очаква се от 2012 г. да започне и
връщането от Русия на "остъкленото" ОЯГ на Козлодуй досега, за погребване в България. Гражданите на коя община ще приемат такова "гробище за ОЯГ и РАО за 100 000 години" на своя територия, след като за площадки за депата за отпадъци се стигна до бой?
Публикувана на 03/18/11 23:12 http://www.asengenov.com/2011/03/blog-post_19.html
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване