03/23/11 09:31
(http://vasvalch.com/)

Как се създава национална марка: Перу

Виждала съм няколко интересни country branding стратегии, но всички те имат сходно усещане и припокриващи се елементи, дори ако се фокусираме само на дизайна. Затова и новата бранд идентичност на Перу ме впечатли повече: страната наистина изглежда по-различно спрямо всичко, което съм виждала.

перу логоПървоначално вниманието ми беше привлечено от логото. Традиционната комбинация от символ и името на държавата тук е нарушена. Така визията се опростява и наистина подхожда на Перу. Спиралата привлича вниманието и се свързва лесно със старинните декоративни елементи на инките. Непрекъснатата линия ми говори за обединение и красива простота – тази, която носи удовлетворение на туриста. Ръкописният вид пък напомня за ръчна изработка, като това е една от силните страни на перуанските занаятчии. Според официалното съобщение спиралата напомня пръстов отпечатък, като тази алюзията отвежда към посланието “there is a Peru for each one” – може би не съм гледала достатъчно епизоди на “От местопрестъплението”, но никога нямаше да се сетя за тази връзка. Това обаче въобще не намалява позитивната ми оценка. Логото ще се използва и от компании, произвеждащи износни стоки, така че да се изгради по-добра познаваемост – правителството вече разработва лесна процедура, с която търговците да бъдат сертифицирани за използване на новия национален знак.

Основният цвят на брандинга е червен и няма да го коментирам, защото съм лично пристрастна :) Връзката с националния флаг е основната причина за избора, но цветът носи сила, енергия и обещание за динамика и наситени усещания. Допълнителните цветове (жълто, зелено, синьо, лилаво и един особена кафеникав земен цвят) представят разнообразието на страната и допълват силната цветова палитра. Комбинацията между някои от тях може и да звучи странно, но избраните нюанси имат завършен и пълноценен вид.

перу шрифт и цветовеШрифтът, който кампанията използва, е специално разработен за целта, като надгражда шрифта Bree с допълнителни елементи. Типографията не е най-силната ми страна, но за мен това е единствената слаба част на брандинга тук (оказва се, че и други брандинг-експерти са на същото мнение). Харесвам простотата на sans-serif, а тя е подходяща за цялото усещане, което Перу иска да създаде. Но допълнителните “заврънкулки” правят буквите твърде тежки, а текстът става трудно четивен, особено когато говорим за по-дълги параграфи и малка разрядка (можете да видите какво имам предвид в официалния прескит). Предполагам, че изборът зависи от основното предназначение на шрифта – при по-кратки фрази думите изглеждат по-добре. При всички положения, идеята за разработване на уникален шрифт ми харесва, тъй като прави националната марка по-завършена.

перу принт

В печатните и видео-материали е използван още един елемент, който придава цялост на бранда. Белите декоративни линии са заемка от местната култура и се свързват добре с логото, придавайки общо звучене на отделните елементи от кампанията. Традиционно, визията на туристическите клипове не се различава чак толкова много за отделни държави, но с този общ елемент зрителят веднага може да се ориентира, дори ако включи телевизора си по средата на спота. Още един детайл, който подкрепя новата национална марка и я диференцира от останалите.

Не искам да се впускам в сравнения с брандинг-драмите около марка България. Това е отделна, доста дълга и не чак толкова слънчева тема. Ще отбележа само едно: на Перу им отнема 2 години, за да създадат цялостна брандинг система. Работата на агенцията Futurebrand започва в началото на 2009. В рамките на една година се разработват различни концепции, а през миналата година текат продължителни тестове, проучвания, фокус групи. Не мога да се сетя ние колко пъти сменихме концепцията си през това време?



Няма подобни постове.

Публикувана на 03/23/11 09:31 http://feedproxy.google.com/~r/vasvalch/feed/~3/MCXR1ILGETI/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване