03/24/11 14:42
(http://www.asengenov.com/)

Държавата не е РПУ, Борисов!..

...Институциите с пришествието на Борисов са в скоби, те са евакуирани от публичния дебат, няма ги по същество, те са изцяло подчинени на това, което наричаме харизма, еднолична власт, квази анархия на един човек, който се яви тук, упълномощен да упражнява собствената си воля, както намери за добре и той го прави... 
Д-р Н. Михайлов, "Тази сутрин" по бТВ 

Снимка Дневник
Сливенският инцидент показа по красноречив начин, че в главата на премиера ако не каша, поне всичко е стройно субординирано, подобно на едно... РПУ!

Трябва да отбележа, че полицията си свърши работата добре. Браво! Очевидно, парламентьорите от МВР се справиха повече от добре. Нито един от заложниците не остана в офиса на банката и всички са живи и здрави, без простреляния охранител. Дано се възстанови без усложнения!

Мен ме озадачава друго: До този момент не ми е ясно какво точно прави премиерът в Сливен? Ръкува се и разговаря с освободените заложнички и дава интервюта за "успешното приключване на акцията", защото похитителят се е държал "мъжки, както са се разбрали" и пуснал жените. Така де! Борисов ги чака отвън!

Сега сериозно: Работа ли е на премиера да ходи да преговаря с въоръжен похитител? Какво би станало, ако, не дай Боже, похитителят реши да стреля по парламентьора? Ами ако Борисов, бидейки НЕПОДГОТВЕН за подобна сериозна психологическа драма (знаем неговите умения да сдържа нервите си при неудобни репортерски въпроси) и, в хода на преговорите, провокира насилие у похитителя? Каква точно е ролята на вътрешния му министър, освен да дава и той интервюта за "успешната работа на Полицията"? Не е ли работа на друг, по-ниско в йерархията (гл. комисар К. Георгиев), да довърши акцията, както я започна? Кой ще понесе негативите, ако подобна акция излезе от контрол и вземе жертви?..

Предполагам, че има много други въпроси, около участието на премиера в медийната част на драмата в Сливен, която, все повече се говори, че всъщност е битово-любовна, а не "терористична"... Част от тях са с преките задължения на премиера. Например, на какво основание предпочита да разходи НСО и да изхарчи малко пари за полет до Сливен, пред среща в Брюксел за Либия?

В крайна сметка, мисля, че не всичко е позволено и допустимо, в името на рейтинга и появяването на малкия екран, премиере!

Успоредно с това, наблюдаваме едни други тежки преговори — тези, с Лукойл. Започнали абсурдно: премиерът, играейки ролята на говорител на Златев, призна че държавният бюджет е в много голяма степен обвързан с ЕДНА, ЕДИНСТВЕНА частна корпорация: "Какво правим с бюджета, ако Лукойл спре?" — попита ни той преди време и изгони от преговорите този, който най-приляга да е там — енергийния министър... Нищо, че това му е работата! Нищо, че той единствено се изрепчи на Златев, докато Борисов вещаеше апокалипсис без Лукойл... Ок, хубавото за драгия зрител е, че се стигна до някакъв безсмислен едномесечен мораториум за цените на горивата, подкрепен само от корпорацията на Златев. Никой не ни казва обаче ако само една корпорация подкрепя мораториума и само тя внася горива (поради липса на акцизни складове за останалите), дали наистина не говорим за монопол? Никой не ни казва на какви цени внася Златев петрола от Русия? И, в крайна сметка, никой не ни казва защо точно този министър, който, освен, че е ресорен, има куража да влезе в пряк конфликт с Лукойл, НЕ ПРИСЪСТВА на преговорите?..

Та, за да обобщя, от преговори по цените на горивата, до решаване на заложнически кризи — всичко се върши само една личност в държавата. Всичко минава през една личност, по линията на субординацията и, естествено, кулминира в личността на премиера, генерал-лейтенант, доктор Борисов...

Ще ви цитирам сливенската "Седмица":
Става дума за човешки животи и сякаш въпросът какво прави Бойко Борисов в Сливен изглежда абсурден. Но не е , защото освен главният секретар Калин Георгиев, тук са опитни антитерористи, психолози, спецчасти и т.н.
Същите са достатъчно ерудирани да се справят с изключително тежката ситуация, но юнашкото сърце на бате Бойко не трае както го е казал постът. Той е Спасителят, той е народният закрилник, той е българският Шварценегер, готов във всеки момент да разпердушини всякакви бандити, да отвее всяка черна магия и да вкара в правия път всеки съгрешил. Няма подобен прецедент никъде по света премиер или президент да поеме подобни полицейски функции. Калин Георгиев и останалите му помощници остават като част от фона на величавите усилия на премиера да оправи нещата.
След Сливен е време Бойко да отлети за Либия и да разчисти и там нещата. Така ще прослави не само себе си, но и България.
Не, г-н Премиер, държавата, освен вертикална структура, има и хоризонтални отношения и механизми. Например, разделението на функциите на отделните ведомства са част от тях. Държавата не е РПУ, та, като влезе шефът, другите да замлъкнат. И, разбира се, не всичко е телевизия. Понякога трябват и компетенции...

Прочее, какво би станало, ако, не дай Боже, Министерският съвет пламне отново? Дали премиерът ще сложи каската и ще подкара противопожарния камион?..
Публикувана на 03/24/11 14:42 http://www.asengenov.com/2011/03/blog-post_24.html
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване