03/31/11 18:41
(http://ikonomika.org/)

Някой се оплете прекалено

Няма да коментирам отново въпроса с дела на България в спасителния фонд на Еврозоната – вече на всички е ясно, че заблудата за "малката" вноска на България не минава. Колкото по-рано това се осъзнае от съответните хора, толкова по-добре за тях. Няма да коментирам и заблудата, че ЕС е прекратил процедурата по свръхдефицит срещу България (едва ли някой вярва в това).

Обаче, зам-министър Боряна Пенчева не престава да се опитва да ни убеди колко прекрасен, неповторим и дори неизбежен е Пактът за еврото. Често казано, това е неразбираемо за мен. Все пак, нали самият премиер Бойко Борисов призна, че Министерството на финансите и БНБ са били против влизането в Пакта за еврото. Защо госпожа Пенчева се опитва да пренапише историята? Не разбира ли, че ние историята я знаем, а и премиерът я потвърди. Не можем да се подведем.

Днес, в едно радиопредаване – на моя коментар, че раболепно приемаме пакт, договорен зад гърба ни – г-жа Пенчева се впусна в дълга тирада как пактът бил различен и ние сме имали бележки по него, но впоследствие сме си казали бележките, те са били отстранени и затова в крайна сметка сме го подкрепили. Извинете много, но историята въобще не се връзва.

Ето какво е известно:

1. Предложеният текст за Пакта за Еврото беше одобрен от държавните и правителствени ръководители на 11 март

2. В следващите десетина дни евродепутатът Калфин (от БСП и АБВ) ни убеждаваше по медиите как трябва да приемем пакта, а министър Симеон Дянков казваше, че не трябва

3. На заседание на правителството на 23 март точката е изтеглена от вносителя министър Николай Младенов, защото МФ и БНБ са против и по този повод по-късно през деня е насрочена среща на премиера с МФ, БНБ и МвНР.

4. На 24 март Бойко Борисов обяви пред парламента, че ще влезем в Пакта. По-късно в Брюксел премиерът добави, че ще влезем в Пакта "въпреки несъгласието на БНБ и МФ".

5. На 25 март Пактът за еврото е приет.

Ако зам-министър Боряна Пенчева е права, това би означавало две неща:

1. България е участвала активно в договарянето на пакта

2. текстът на пакта е променен между 11 и 25 март така, че да се преодолеят българските възражения

3. това се е случило на 23 март от сутринта до вечерта (сутринта МВнР изтегля точката заради несъгласията на МФ и БНБ – а след обяд решението е взето "на подпис")

За съжаление на зам-министър Пенчева, няма никакви доказателства, подкрепящи тази теза (а има доказателства за обратното). 1. България, като страна извън Еврозоната, не е участвала в писането на Пакта. 2. Текстът на пакта не е променян между 11 и 25 март, така че да се преодолеят българските възражения. 3. Точно на 23 март нищо не се е случило. Последното се потвърждава и от факта, че премиерът обяви, че е взел решението въпреки възраженията на МФ и БНБ. Въобще не е казал, че сме се преборили за промяна в пакта и затова подкрепяме (бъдете сигурни, щеше да се похвали, ако се беше случило така).

Историята "ние бяхме против, но убедихме останалите страни в нашата теза и затова вече сме за" очевидно не отговаря на истината. Забравете я. По-лесно щяхте да убедите Брюксел във верни неща, отколкото да убедите българската публика в неверни.




Блогът за икономика 2011

Публикувана на 03/31/11 18:41 http://ikonomika.org/?p=5397
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване