04/01/11 05:58
(http://www.kenanoff.com/blog/)

Графити навсякъде

Покъртително е как в София не се обръща внимание на графитите. Всъщност сградите в града, които не са нашарени с надписи са огромно малцинство. Знам че премахването им не е чак толкова лесно и да се очаква нещо такова от обитатели (явно не жители) на блок, боядисван за последно при строежа си е нереалистично.

От друга страна така са нашарени почти всички витрини на магазини?! И на тях ли не им пука? Целия център е нашарен. Как може да си измиеш витрината и да се правиш, че не забелязваш надписите. Или на наемателите им харесва заедно с тяхната реклама да стои и името на графомана?

Много градове в развитите страни имат указания как можем да се борим с графитите. Може би най-важната е първата част:

Ако изрисуват вашата собственост с графити е много важно, те да се премахнат веднага – до ден-два! Защо?

  • Това намалява шансовете за повторно „надписване“;
  • Показва ясна позиция, че изписването на вашата собственост е абсолютно неприемливо!
  • Не дава на вандалите признанието, което търсят (когато никой няма да види „подписа им“, защо да го правят повече?);
  • Ако става въпрос за магазин (особено в изрисувана среда като София), показва, че сте сериозен и държите на работата си, отличавайки ви от съседите;

Има различни начини за борба с изрисуваните графити, основно в зависимост от материала, на който са изрисувани.

Покриване на графитите с боя

Всъщност обикновено това е най-лесния метод – покривате надписа с прясна непрозрачна боя. Изисква да положите основа обикновено, за да не прозира графита, особено ако полагате светъл цвят. Този метод изисква малко усилия и разход, но пък има ползата, че стената изглежда чисто нова.

Премахване

Продукти за премахване на графитите, могат да се намерят в магазините за бои и строителните супермаркети. Начинът за премахване, зависи от основата, която е замърсена с графита.

  • Алуминий или винил – използва се химически разтворител, който после се измива с вода
  • Метал – отново се използва химически разтворител, ако става дума за малък надпис може просто боята да се изстърже (с риск обаче да останат драскотини)
  • Камък – може да се използва химически разтворител или вода под налягане, в зависимост от вида
  • Дърво – с пясъчна струя, после ако е необходимо – пребоядисване

Всъщност има освен препарати за премахване на графити и такива, които правят самото им нанасяне по-трудно (и евентуалното им премахване по-лесно), тоест възможна е и превенция.

Общината от своя страна може да подобри информацията сред собствениците и наемателите на магазини и жилища. Много градове в Европа и северна Америка разпространяват брошури със съвети и полезна информация (от няколко такива събрах горното). Освен това има и свободна пазарна ниша за професионални услуги в областта – колко му е фирма да наобиколи магазините из центъра с предложение за премахване на графитите. Фирмите за професионално почистване би трябвало също да предлагат тази услуга, вкл. като абонамент.

P.S. Знам какво е „тагер“ и какво е „бомба“ и как някой обясняват как графитите не са таговете и бомбите, ами са изкуство. За целите на горното – всички графити са вандализъм под общ знаменател, ако нямат разрешение от собственика за поставянето им. Художествената стойност (ако я има) не е от значение. Не е работа на някой с кен спрей да решава как ще изглежда чужда собственост.


Споделете в Twitter | Споделете във Facebook

Все още няма коментари, така че можете да сте първи!

| | Абонирайте се за нашите публикации по RSS или email или Facebook

Публикувана на 04/01/11 05:58 http://feedproxy.google.com/~r/kenanoff/~3/IXtPuHYoy2M/1949
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване