04/05/11 17:02
(http://ruslantrad.com/)

Още един френски фронт в Африка

“Франция отива на война”. Така обявява на заглавната си страница за 5 април, френското издание “Либерасион” по повод намесата на над 1500 военни в Кот д`Ивоар. В отговор “на искане от страна на ООН”, на 4 април хеликоптери от френските военновъздушни сили и части от мисията на ООН в района на Кот д`Ивоар (ONUCI) бомбардираха позиции, държани от силите, лоялни на бившия президент на страната, Лоран Гбагбо, който отказва да предаде властта на законно избрания през 2010 г. Аласан Уатара.

“Това нападение върху бивша колония (Кот д`Ивоар получава независимост през 1960 г.) е, без съмнение първият по рода си удар след колониалния период.”, пише “Либерасион”. Изданието отбелязва, че операцията е обоснована от предвидените в резолюция 1975 на ООН мерки, която бе приета в края на март. “Въпреки, че Саркози не го е признал официално, Франция зае страна и се опитва да свали със сила Кадафи и Гбагбо.” Вестникът пише още, че дори операциите да са продиктувани от хуманитарни причини, несъмнено е, че “Саркози вкарва Франция в две опасни мисии“.

 

 

 

Публикувана на 04/05/11 17:02 http://ruslantrad.com/?p=8560
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване