04/07/11 00:02
(http://ikonomika.org/)

За младостта и лихвите

Графика 1: Лихви по потребителски кредити от 1 до 5 години в местна валута, %



Графика 2: Лихви по потребителски кредити от 1 до 5 години в местна валута, %


Източник: ЕЦБ


Вижте графика 1 – тя сякаш ни казва, че в България са най-високите лихви. По-високи дори от фалиралата Гърция. 

Вижте сега графика 2 – тя е същата, но просто са добавени другите страни извън Еврозоната. Я, гледай ти, България изглежда невероятно добре. Съвсем различен извод на първия.

Не показвам случайно тези графики. Изборът на страни за сравнение е много важен. Ако избереш погрешните страни, можеш да "докажеш" нещо, което въобще не е вярно – и дори да заблудиш и други хора.

В сайта "Моите пари" ни предлагат подобен пример - текст, озаглавен "Имаме ли право да негодуваме срещу високите лихви по кредити в България?". Авторът сравнява банковите лихви в България с тези в Гърция, Австрия, Италия и Германия (графика 1 по-горе) и от сравнението стига до извода, че лихвите тук са високи и банките едва ли не неоправдано и самоволно си ги държат високи когато трябва да са ниски.

Звучи толкова убедително, че сума ти медии са го цитирали. Само че сега като видят графика 2 по-горе ще разберат, че въобще не е убедително, а просто погрешно избрани страни за сравнение (или по-точно, неоправдана спекулация). Всъщност, като сравним България с подобни страни – от региона и извън Еврозоната – виждаме, че лихвите тук стоят доста добре в сравнителна перспектива (не че не може по-добре – може, разбира се – но за това е необходимо да има бюджетна стабилност, реформи, доверие, а не повърхностен популизъм от страна на правителството).

Ако оставим графиката, очевидно е, че е погрешно да се сравнява България само със стари страни членки, и то много по-богати. Да не говорим, че е погрешно да се сравнява България само със страни от Еврозоната – при положение, че България не е там. Дори Гърция е в Еврозоната и макар да е фалирала, ползва неограничено и нисколихвено финансиране от ЕЦБ и спасителния фонд, а България не само няма достъп, но и ще трябва да внася най-много в тези институции. Да не говорим, че дори един от двата ползвани индикатора е неадекватен – ползва се лихва по жилищни кредити от 1 до 5 години в местна валута, а знаем, че в България никой не взема жилищен кредит от 1 до 5 години, още по-малко в левове (по-точно, 99.75% от хората не го правят).

Радвам се когато млади хора мислят и пишат по икономически теми, обаче понякога се пише без да се мисли достатъчно. Съответно, не мога да подкрепя безкритично приемане на всеки текст, дори да е написан от обещаващ младеж. Младежите няма да се развиват, ако някой не им посочва грешките.




Блогът за икономика 2011

Публикувана на 04/07/11 00:02 http://ikonomika.org/?p=5413
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване