04/07/11 08:17
(http://vasvalch.com/)

Реклама за обединение

16 juin 2014Всички знаем колко ужасни са рекламистите и как промотират кухите консуматорски идеи, причинявайки хронична незадоволеност на колективния потребителски ум. Но дали тази монета има и обратна страна? Ако съдим по една интересна кампания от Тунис, отговорът ще бъде “да”.

Малко предистория: революцията в Тунис донесе повече свобода, но и вечно свързаната с такива събития икономическа нестабилност. Не съм икономист и не искам да влизам в тази територия, но резултатите бяха явни: повсеместни стачки и практическо спиране на икономиката в страната. Естествено, брандовете се притесняват как ще се възприеме харченето на ценни капитали за реклама – все пак това би било доста лицемерно поведение пред лицето на кризата, нали? Рекламните агенции са сериозно ударени, но Memac Ogilvy Label има какво да направи по темата: кампанията “16 юни 2014″.

Избирайки дата в бъдещето, агенцията показва една доста положителна картина на това, което Тунис може да бъде. В кампанията се включват 6 големи бранда и 5 национални медии. На 16 февруари медиите излизат с броеве и емисии, посветени на 16 юни 2014 – когато страната е започнала да се превръща в демократична и икономически стабилна страна. На специален сайт потребители също могат да допълнят бъдещето, като споделят свое съдържание по темата. Появява се хаштаг #16juin2014, който става най-активната тема във френско-говорящия Twitter. Кампанията се опитва да инжектира нова надежда на жителите в страната, а оптимизмът бързо става заразителен. Много от стачкуващите се връщат на работа, като с това показват вярата си в бъдещето на Тунис. А самата кампания е отразена в почит всички основни медии в страната.

Тук, естествено, има силно застъпен икономически интерес – Memac Ogilvy Label знаят, че ако ситуацията не започне да се нормализира, рекламистите ще останат без работа. Марките в кампанията се надяват да стимулират потреблението и да започнат да възстановяват потока от приходи. Но кампанията има ефект за мотивиране на гражданите и успява да напомни, че бъдещето е в техните ръце и икономическата нестабилност обикновено е свързана до голяма степен с човешка психология.

Как възприемате кампанията – като позитивна обществена инициатива или като евтин трик в полза на марките и рекламната индустрия?



Още по темата:

  1. Създаването на реклама като PR
  2. Онлайн реклама – промените на големите
  3. Prince of Persia: Нещо повече от реклама

Публикувана на 04/07/11 08:17 http://feedproxy.google.com/~r/vasvalch/feed/~3/NzbnIE-AYI0/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване