04/13/11 18:49
(http://ruslantrad.com/)

Защо бунтовниците в Либия няма да се доверят на Африканския съюз?

Делегацията на Африканския съюз (АС) бе посрещната враждебно в крепостта на бунтовниците в Либия, Бенгази. Стотици скандираха срещу Кадафи и подкрепата му сред членовете на АС – Конго, Мали, Мавритания и Уганда. В хотел Tibesti, където се проведе среща с лидерите на Преходния национален съвет (ПНС) обстановката явно е била също толкова напрегната, защото Съвета отхвърли напълно предложението за спиране на огъня, отправено от африканските лидери. До неделя имаше някаква надежда за дипломатически напредък, след като полковник Кадафи прие плана, представен от АС. Но след като, Временния съвет отхвърли изцяло призивите на лидерите, тази надежда се стопи. Единственото, което приемат бунтовниците е премахване на Кадафи или неговото отказване от властта и напускане на Либия.

Сред ключовите точки на плана са край на въздушните удари от НАТО, прекратяване на огъня и създаване на отправна точка за преговори между бунтовниците и Кадафи. Самите лидери на Временния съвет казаха съвсем ясно, че исканията им са точни – ако планът за спиране на огъня не включва заминаването на Кадафи от Либия, никакви преговори няма да бъдат подети от тяхна страна. Улиците на Бенгази, показани от световните медии, също бяха ясни: Кадафи и семейството му веднага да напуснат страната.

Временния съвет на бунтовниците се опасява от още нещо – че спирането на огъня ще бъде използвано от Кадафи за консолидиране на силите му. Не без основание се притесняват – вече два пъти полковника заяви, че спира огъня и двата пъти той лично наруши това обещание, което струваше много жертви в градовете Мисурата и Адждабия.

След като цялата международна общност отказа разговори с Кадафи, той вероятно се радва много да посрещне делегацията на Африканския съюз, която единствено го подкрепя. Това не е изненадващо, имайки предвид, че голяма част от африканските лидери са получавали помощ от Муамар Кадафи, а Нигер, Чад и Мали служат за донори за наемници в Либия. Бунтовниците имат още една причина да не се доверяват на африканските лидери. Години наред Кадафи изпращаше милиарди долари помощ на правителствата в редица африкански страни, а според хората в Бенгази тези средства са можели да бъдат оползотворени в изграждането на модерна инфраструктура, подобряване на жизнения стандарт на обикновения либиец и по-добри услуги.

В крайна сметка, лидерите на държавите, участващи в Африканския съюз, пристигнаха в Либия, за да помогнат на Кадафи. В техните държави също има достатъчно проблеми, за да се страхуват от разпространението на революционни идеи. Защо бунтовниците да им се доверяват? Единственият сценарии, подходящ за обсъждане е свалянето на Кадафи от власт.

Публикувана на 04/13/11 18:49 http://ruslantrad.com/?p=8658
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване