04/17/11 20:14
(http://ruslantrad.com/)

В агенция “Фокус”, за Сирия и ролята на Интернет

Публикация във Фокус”: Председателят на Форум за арабска култура Руслан Трад: Интернет не изигра толкова голяма роля за протестите в Сирия

София. За организирането на протестите в Сирия, интернет не изигра толкова голяма роля, колкото в останалите арабски ст

рани, заради състоянието на обществото там. Това каза пред Агенция „Фокус” Руслан Трад – председател на Форума за арабска култура, гост-лектор в Дипломатическия институт на Министерство на външните работи и автор на статии за блога на Foreign Policy – България относно събитията в Близкия изток. По думите му – сирийското общество до голямa степен подкрепя президента.

„Ситуацията в Сирия е подобна на Мароко и Йордания. Там кралят има много силна подкрепа, затова протестите в интернет не доведоха до такава масовост, каквато се случи в Египет и Тунис”, каза Трад. По думите му – след създаването на интернет-страница за призив за протести в Сирия, веднага след това се създава антистраница в подкрепа на президента. По този начин се демонстрира, че президентът има подкрепа и, че няма да се допусне организирането на огромни протести, допълни Трад. „Самото сирийско общество е разделено в мнението си и не е единно, каквото е в Тунис, Египет, Либия или Бахрейн. По-скоро ситуацията е като в Мароко и Йордания. Има призив за реформи, придружени с арести, но ситуацията е по-различна”, посочи Трад. По думите му – вълната от протести в арабските страни може да бъде разделена на две части. „Тези, които приличат на Тунис и Египет, там има призиви за директно сваляне на режима. Втората част са Сирия, Йордания, Ливан, Мароко и дори Алжир, които призовават по-скоро за реформи”, допълни Трад. По думите му – в интернет могат да се намерят, както много страници за протести, така и много антипротестни страници.

„Интересното е, че когато се случиха събитията в Тунис, след това, когато падна президентът Хосни Мубарак в Египет – в Сирия изведнъж беше пуснат Фейсбук, беше отблокиран Туитър. Като че ли самото правителство се изплаши. От друга страна, винаги може да бъде проследена една връзка или IP адрес. Интернет като цяло дава възможност и на двете страни, както на протестиращите да организират кампании, така и на властта да ги проследява”, обясни Трад. По думите му – отношението към интернет в тази част на света е по-различно. Той се възприема за нещо много повече от място за разговори между приятели и сайтовете, които засягат политически или религиозни теми, са в пъти повече от всяка друга част в света.

„В Тунис имаше абсолютна цензура върху множество интернет-страници. Египет беше по-свободен в това отношение. Там имаше по-скоро цензура върху журналистиката. В Сирия имаше цензура върху Фейсбук и Туитър – сега я няма, но това не пречи да бъде проследяван един активист”, допълни Трад. По думите му в интернет има и редица джихадистки форуми и ислямистки страници.

„Те не са тайна и зад тях обикновено стои организация с много пари. Повечето от тях разчитат на популизъм и създаване на напрежение. За мое щастие – техният глас в интернет поне сред блогъри и активисти не е толкова популярен”, каза Трад. По думите му – въпросът е как да се контролират тези страници, защото те подтикват към омраза и не се дава гласност на умерения ислям – на хората, които са много по-раздвижени като мисъл и като знания, но нямат възможностите на една организация, която може да издава списания, да поддържа сайт и т.н.

„Откакто съществува интернет, може би днес най-много е използван за пропаганда и от двете страни”, допълни Руслан Трад.

Красимира ГЕОРГИЕВА

 

Публикувана на 04/17/11 20:14 http://ruslantrad.com/?p=8753
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване