04/18/11 07:41
(http://ivanbedrov.com/)

Бойкот на глупостите

220479_217014038308931_100000010106934_954619_6890131_oНеуморен дори и в празничните дни, министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов призова този път гражданите да бойкотират “тези големи цени” на агнешкото месо преди Великден. Лоялните граждани може да се объркат - само преди две седмици същият министър ги призова не да бойкотират, а да купуват - “да се кооперират по трима-четирима, за да им излезе по-евтино”. До Великден има още няколко дни и министърът има време за нов призив - например гражданите да започнат да празнуват с месо от кенгуру вместо с агнешко. Но изобщо не е необходимо да се стига чак дотам, за да проличи абсурдността на ситуацията.

Държавата дотолкова се бърка в живота на хората, че нахлуването на министъра на празничните трапези вече наистина идва в повече. Вероятно производителите очакват точно обратното от него - не да се изявява като главен диетолог на републиката, а да промоцира българските храни, като най-малкото не призовава за бойкот. А иначе гражданите не са статисти в севернокорейска масовка и не е необходимо някой да им вдигне червеното флагче, за да направят същото.

Независимо от министъра бойкотът е налице - от две години потреблението спада и няма данни скоро то да възстанови нивата си от 2008 г. Когато намалява търсенето, намаляват и цените. Когато идва Великден обаче, търсенето се увеличава и ако количеството е ограничено, цените тръгват нагоре. Това са базовите принципи на икономиката и те не се влияят от призивите на министъра. Когато пък цените се вдигнат още повече, тогава някой ще внесе по-евтино месо и цените пак ще тръгнат надолу. Невежите сравнения между изкупната цена на суровината и крайната цена на продукта ни подготвят за деня, когато министърът ще твърди, че водата извира безплатно от земята и няма причина бутилираната минерална вода изобщо да струва нещо.

А призивът за бойкот може да се окаже и полезен, ако бъде насочен не към търговците и потребителите, а към хората от властта - поне в седмицата преди Великден можете да намалите малко популистките и антипазарни изказвания. Да бойкотираме глупостта! Празници са все пак.

коментар от в.Пари

снимка: в.Сега

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване