04/21/11 15:04
(http://www.azcheta.com/)

Защо няма да публикуваме нищо по скандала "БАРД-Колибри"

Дали случаят "Лаура Ескивел" ще бъде новият случай "Маркес" вероятно се питат всички четящи книги у нас през последните дни. Две от Топ 5 издателствата - Колибри и БАРД - се хванаха за... тиражите и започнаха директна война едни срещу други. И докато на раздаването на годишните награди на АБК в сряда Раймонд Вагенщайн и Йордан Антов умело се избягваха, сменяйки групичките за разговор, скандалът премина през медиите по нормалния начин - с препечатване на изпратени текстове из почти всички медии, включително и от настоящи и бъдещи "рицари на книгата" от медийната гилдия.

Ние пасувахме с публикуването на отворените писма. Просто защото винаги сме наблягали на обработената информация и проверените текстове, които дават винаги право на отговор на ответната страна.

Няма да питам защо никой не зададе въпроси, защото знам истината - вероятно някои (включително и ние) са задали въпроси, но не са получили отговори.

Писмото на Колибри беше пълно с факти (които могат да бъдат счетени за клевета, ако бъдат доказани като неверни по време на евентуално съдебно дело), които БАРД не пожелаха да коментират. И БАРД изпратиха отговор... 2 дни по-късно, неподписан, но с хапещо заглавие. С един единствен факт, но без да отговарят с конкретика на изложените от Колибри факти. Предполагам, следва ново отворено писмо от страна на Вагенщайн.

Диалог: нулев. Адекватна намеса от страна на медиите: отрицателна. Освен този линк от блога (забележете БЛОГ, а не голям информационен сайт) на Марфиета.

И най-накрая ще ви кажа защо няма да публикуваме нищо по скандала "БАРД-Колибри": защото този бизнес не е само пари и отговорността е много по-голяма от бизнеса с краставици (както обичат самите издатели да правят сравнението); защото битката за тиражите най-често води до загуба на много повече читатели; защото избягването на обратна връзка с читателя води до загуба на цялата връзка с читателя.

Защото можеше да измислят нещо по-позитивно за 23 април. Като например да помолят МВР да затвори някоя и друга електронна библиотека? (Excuse my French).

Весели великденски празници!

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване