04/26/11 07:33
(http://ruslantrad.com/)

Защо един журналист е държан в Гуантанамо?

Brennan Linsley/Associated Press

New York Times дава отговор с публикация от 24 април относно документи от WikiLeaks за най-дискутирания затвор-лагер в наши дни. Американското издание предоставя над 700 документа, написани между 2002 г. и 2009 г. отнасящи се за задържането на затворниците в Гуантанамо, детайли около техните досиета и какви са реалните причини да се озоват там. Такъв пример е един журналист.

Става дума за Сами ал-Хадж, който работи в Al Jazeera. Той бе арестуван на афгано-пакистанската граница през 2001 г.

Документите показват, че една от главните причини суданският оператор в Al Jazeera, Сами ал-Хадж да бъде затворен в Гуантанамо в продължение на шест години е бил разпитът за “програма за обучение на телевизионна мрежа, телекомуникационно оборудване, както и новинарски операции в Чечения, Косово и Афганистан”, включително и за връзки с терористични групи. Докато ал-Хадж настоява, че е просто журналист, новото му досие, изготвено след задържането му сочи, че помагал на ислямски екстремистки групировки, служил като куриер за предаване на пари и ракети Stinger. Най-силното обвинение е, че той е член на Ал Кайда. Явно не са намерени достатъчно доказателства, въпреки добре изработеното му досие, защото през 2008 г. е освободен и се връща на работа, но след години на разпити в Гуантанамо.

В момента в лагера все още лежат 172 души.

Публикувана на 04/26/11 07:33 http://ruslantrad.com/?p=8829
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване