04/26/11 07:58
(http://ruslantrad.com/)

Няма замразени активи на Кадафи, Мубарак и Бен Али заради…арабския език

“Дневник” пуснаха преди няколко дни един текст (вероятно това е оригиналът), разказващ за това, че пречката да се спрат сметките на Хосни Мубарак, Муамар Кадафи и Бен Али е…арабският език.

 

Международните банки, които трябва да замразят активите на бившите президенти на Тунис и Египет, както и на либийския лидер Муамар Кадафи срещат проблеми при изписването на арабските имена на английски, съобщи “Уолстрийт джърнъл”.


Банките позволяват на своите клиенти да изписват имената си както поискат при откриване на сметки. Когато обаче правителствата издадат списък за налагане на санкции, изписаните там имена често се различават от подадените в банките, макар и да става дума за един и същ човек. Това създава проблеми в софтуерните системи управление на базите данни. За да не допускат грешки и да блокират сметката на някой невинен арабин, служителите на банките са започнали да преглеждат сметките ръчно. (Дневник)


Отдолу под статията коментари препоръчват арабите как да постъпят, за да се развият (копирани директно):

  • А дали не е време арабите да сторят това с азбуката си, което стори Ататюрк с турската?
  • Мисля, че е време да се направят сериозни реформи в арабската писменост. Светът се променя и ако приемем, че става все по-глобализиран, защо хората, използващи тази писменост, да стоят встрани от глобализацията?! Изостаналостта на арабските народи се дължи на много и различни фактори, а нежеланието им да осъвременят езика си, е само един от тях. Но все отнякъде трябва да се започне.

Добре, че има достатъчно интелигентни хора, които да напишат също, че с кирилицата има подобни проблеми и, че едва ли арабската азбука е виновна за несгодите.

Хм… Няма как да не замълча пред такава информация. Разбира се, статията е подплатена с типичната снимка, която се слага и на други места – забрадени жени, държащи някакви надписи. Но не това е важното. Тук изглежда става въпрос за световен скандал в банките, който изобщо не искат да си признаят. Толкова ли са недодялани, че да не изискват паспорти, било то международни или за постоянно пребиваване? Как така си позволят да изтъкнат, че вземат попълнената бланка на клиента и не искат лични документи за откриване на сметка. Мога да кажа, че винаги са искали документи за самоличност. А в банки с международно участие е задължително изписването на латиница в компютърните данни, не на арабски. Всички арабски държави имат изписване за медународните си паспорти на друг език (сирийските имат на френски, например) и е международно одобрено – как сега изведнъж става неудобно?

Хм…

 

 

Публикувана на 04/26/11 07:58 http://ruslantrad.com/?p=8832
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване