04/27/11 05:19
(http://ivanbedrov.com/)

“Булгартабак” се продава за гласове, а не за пари

bg_mapНе е необходимо да сте политически грамотен и да следите новините, за да разберете, че наближават избори. Прочетете само изискванията, които Агенцията за приватизация поставя пред бъдещия купувач на държавния тютюнев холдинг “Булгартабак”. Решението на агенцията да включи в договора за продажбата и ангажимент за запазване на всички (да - всички) работни места, отново показва смесване на пазарния подход с бащинската загриженост за всички и за всичко, която това управление толкова обича да демонстрира.

Основната идея на приватизацията е новите собственици на държавните фирми да ги направят печеливши и конкурентни. А защо държавата не може да го направи - това е разговор отпреди 20 години. В случая с “Булгартабак” приватизацията е необходима, за да има компанията по-добро управление и да бъдат направени инвестиции в модернизация, за да не продължи производителят на цигари по пътя на постепенна, но трайна загуба на пазарен дял. Това е разумната икономическа позиция, която част от управляващите със сигурност споделят. Но не и гласно. В година на избори те предпочетоха да си гарантират спокойствие, като поставят условия за работни места и изкупуване на тютюн. И те самите знаят, че това е краткосрочно - и че дългосрочно всеки инвеститор ще намери начин да оптимизира разходите си за труд и да купува суровина, откъдето му е най-изгодно. Но това дългосрочно е след изборите.

През последните години “Булгартабак” означава повече скандали, отколкото бизнес. Името на компанията се появяваше при многобройните обвинения за политическа корупция. По неписано правило холдингът винаги се управлява от ярки политически фигури, представители на съответните управляващи. Първият опит за приватизация през 2002 г. приключи със скандалното появяване на фирми, близки до изгонения от България Майкъл Чорни. Три години по-късно опитът за приватизация приключи с отстраняването на икономическия министър по настояване на ДПС. Последваха скандали за подслушване, търговия с влияние, контрабанда… и името на тютюневия холдинг все се оказваше около тези новини. Продажбата на “Булгартабак” може да сложи край на тази поредица и така, колкото и прекалено да звучи, да заздрави управлението.

Затова въпреки непазарния стремеж да бъде намерен по-скоро работодател, отколкото инвеститор, все пак приватизацията е най-доброто, което може да се случи на “Булгартабак”. Остава стратегическите инвеститори да не се откажат.

коментар от в.Пари

картинка: Булгартабак

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване