05/04/11 08:15
(http://www.gorichka.bg/)

Себастиан Ньотликс на Форум Бизнес за вятърната енергия в България – фактите зад приказките

sebastianСебастиан Ньотликс е управител на Ен-Вижън Енерджи, българския офис на семейния му бизнес във възобновяемата енергия. Израснал с индустрията на възобновяемите енергийни източници от ранна възраст, той се присъединява към семейния бизнес напълно през 2005 г. През 2007 г. учредява Ен-Вижън Енерджи и се мести в София.

Себастиан е и изпълнителен директор на Българската ветроенергийна асоциация. Той е председател на работната група по енергетика към Германо-Българската индустриално-търговска камара и е член на работната група за възобновяема енергия към Американската търговска камара. Преди да се захване с вятърната енергия, Себастиан е работил за Goldman Sachs в Лондон като търговец на енергийни и емисионни опции.

Поканихме Себастиан на Форум Бизнес, за да открием фактите зад всичкия шум по темата за вятърната енергия в България.

Защо България, а не другаде?
Понякога и за се питам същото…Честно, реших да дойда в България по две причини. От една страна, беше разумен избор за бизнес. Енергията от възобновяеми източници има потенциал в България. От друга страна, това беше и лично решение. Тук ми харесва. Тук са моите приятели и тук се чувствам като у дома си.

Разкажи ни за три твои хобита?
Три? Олеле. Всъщност работата ми е моето хоби. Обичам това, което работя. А когато има време за още нещо, обичам да ходя в планината и да се наслаждавам на невероятната природа тук. И последно, обичам да чета. Това е моето хоби, когато пътувам и чакам по летища.

Защо мислим, че трябва да избираме между добър бизнес и зелен бизнес?
Мисля, че има много закостенели схващания, трудни за преодоляване, но вече сме започнали да ги преодоляваме. Интересното е, че такива схащания има и от двете страни. Моето семейство има история в опазването на околната среда. Когато започнахме да се занимаваме с вятърна енергия като бизнес, реакцията от нашите приятели екоактивисти беше: „когато го правиш като бизнес, това вече не е честно и не е зелено”. Реакцията от бизнес средите беше: “не могат да се изкарат пари от тези зелени хипи неща”. Това беше преди 20. Днес светът е променен и нещата изглеждат различно.

Кое е любимото ти име на населено място в България?
Углярци. Това е селце по пътя към Кюстендил. Любимо ми е заради транслитерацията на пътния знак, на който пише „Ugly Yardsi”

Без какво не можеш?
Каквото и да правя, но мога да го правя повече от половин ден. Сериозно, веднъж опитах ваканция от типа „излежавай се на плажа”. Тя продължи цели 6 часа. Ако наистина трябва да посоча нещо без което не мога, това са моите котки.

А кои са нещата без които можеш?
Всъщност без доста неща мога. За моя най-голяма изненада установих, че мога да живея и без BlackBerry (телефон и интернет) за поне седмица.

Кой е най-добрията съвет, който си получавал?
С някои неща е по-добре да не се шегуваш” . Често забравям това.

Коя беше любимата ти група в гимназията?
Добре. Признавам си, беше Скутър (Scooter).

Кои три блога/ уебсайтове би препоръчал?
www.bloomberg.com
www.wikimapia.org
http://www.southparkstudios.com/full-episodes/random

На кого се възхищаваш като модел за подражание и защо ?
Възхищавам се на тези беброй неназовани хора в Северна Африка, Близкия Изток и на Арабския полуостров, които рискуват живота си, за да защитят правата и убежденията си. Тези хора ни показват как страхът и репресиите могат да бъдат преодолени в името на историческа промяна към по-добро. Всички ние можем да научим много от тях.

Твоето мото?
Никога не се предавай. Работи много и се забавлявай също толкова много. No risk-it, no biscuit.

Кое харесваш най-много в зелената енергия ?
В края на деня, когато работата е свършена, можеш да погледнеш назад към това, което си направил и можеш да се гордееш, че си помогнал светът да стане по-добро място за живеене.

ФОРУМ БИЗНЕС
14 май 2011

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ >>

Публикувана на 05/04/11 08:15 http://blog.gorichka.bg/?p=3925
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване