05/09/11 15:00
(http://komitata.blogspot.com)

Гергьовденски Ден на Европа :)

Какво прави човек на Гергьовден? Особено когато годината е 2011 и знае, че Гоце си отива? Ами разбира се – отива на парад, за да изпрати Гоце да иде там, където му е мястото.

И ние отидохме на парад, и ние правихме нещастни опити да чуем церемонията, а този, който е проектирал озвучаването на площада е най-добре да си върне дипломата



Парадът беше хубав, особено като знаеш, че другата година ... няма да е Гоце :)
Естествено, че всичко започва с гвардейците, а аз ви обръщам внимание на чичковците с пушките, дето са застанали на покрива на Народната банка* ;)



Напрегнатостта на командира ми направи впечатление, въпреки, че на това място беше движение в крак, а не набиване. Пък аз се колебая дали да не кандидатствам за придворен фотограф ;)

Не съм сигурен за поредността на снимките, но тези с какитата май бяха следващите


а е и логично да са следващите, защото мязаха на афганистанци.

Моряците обраха най-много овации и напълно заслужено,
защото за разлика от недоразумението ВВС, военно-морските сили са в състояние да пратят кораб на мисия. Пък самолетите – никой не ги ще, ще ги отстрелят.

Следващите ми изглеждаха много страшни, но както казах по повод на озвучаването (върни си дипломата, тъпак!!!), така и не разбрах каква част са, подозирам, че са класически кашици


Имаше и още, но общо взето можете да си създадете впечатлние от парада и от показаните снимки. Нямаше показана техника, освен трите хеликоптера със знамето в началото, но те и без друго едвам се виждат на фона на светещото небе ;)

Дали е нужно парадите да бъдат с техника? Или с повече хора?

Еднозначният ми отговор е НЕ.

Въпреки, че и мен ме кефи, като изръмжат танковете или бронетранспортьорите по жълтите павета, но мястото на танковете е по полетата, мястото на бронетранспортьорите и джиповете е в Афганистан, мястото на корабите е в морето (Средиземното), щом няма да е Аденския залив, а мястото на самолетите е ... в небето. Само последните не се справят с тази си задача, което всъщност е упрекът ми (единствен) към днешната Българска армия.

Изобщо не е нужно да се ръмжи по жълтите павета, така че пешият парад е повече от достатъчен: в крайна сметка основната функция на армията е организираното придвижване на групи от хора от едно място на друго с цел изпълнение на определена политика. А дали го могат и дали са боеспособни може да се види и от готовността на която и да е военна част при първо повикване да може да измарширува пред командващия ги.

А това, че сме показали прясно пребоядисан танк, модел ...илядо деветстотин седемдесе и фтора..., ще направи впечатление само на тези, които си мислят, че страната се нуждае от 1500 танка! (толкова бяха танковете в БНА, в момента, в който се срина Варшавския договор. И понеже днес е Денят на Европа, нека се сетим с колко танка Genosse Hitler напада товарища Сталина на 22 юни 1941г**).
За чий са ни?

Парадът ми хареса еднозначно


Последни бяха гвардейския оркестър


Пък ние продължихме с обещаното

посещение при берлинските мечоци,


които бяха на гости в София по повод дните на Германия в България.
Какво ще кажете – двете седмици преди девети май 2011 бяха Дни на Германия в България :)

Започвам с американската, защото съм сигурен, че:
  1. не сте я видели, защото беше в кьошето
  2. правите се на политически коректни и сте търсили да се снимате с руската :)



а истината е, че американската беше най-популярната сред децата и даже за секунда не можах да я имам свободна, само за моя обектив :) Изобщо, както казваха в гимназията – гледането на американски филми е най-страшното оръжие на идеологическия враг :) Дисни показва какво е статуя на Свободата, пък вие сте чували само за Червен площад ;-)
Признавам си, че и аз се опитах да бъда политически коректен и да се снимам с мечката на Ал Кайда, ама явно не е била на площад Света Неделя него ден ;)

Българската мечка (с белите и черните квадрати) не предизвикваше огромен интерес, въпреки, че беше симпатична и на мен ми допадна. Иначе берлинските мечки предизвикваха голям интерес и беше пълно с хора

Естествено, уважихме домакина на събитието – немската мечка :) То е ясно, че не сте го забелязали, хеле пък харесали, но така е и в историята – Германия много често жертва себе си и националните си интереси в името на обединяване на Европа :) (в редките случаи, когато не го е правила, ... абе ... не си е работа...)

Германия

На мен двамата мечоци, които ми харесаха най-много бяха застанали един до друг, за да не хабя излишни кадри очевидно: това бяха


Ирландия и Испания :) Да обяснявам ли кой кой е или сега ще дойде някой каталски сепаратист да тръгне да обяснява, че Гауди не е испанец ;-)

Тези двете горните си разделиха първото място в личната ми класация, плътно следвана от второто място, заето от
Йордания (най-лявата :)

После ходихме за шоколади, за агне, пък аз си снимах и едно глухарче




*БНБ за несофиянци
** 3500 за нечели
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване