05/09/11 14:33
(http://ruslantrad.com/)

Малка вероятност за мирни преговори с талибаните

Новината за убийството на Осама бин Ладен донесе надежди на Кабул и Хамид Карзай, че смъртта на лидера на Ал Кайда може да притисне талибаните да участват в мирни преговори.

Но след нападението в Пакистан, когато бе убит Бин Ладен, съществува и другата възможност – окуражаване на бунтовниците в Афганистан да се бият още по-дълго със западните сили в района.

Драматичният удар на САЩ срещу Бин Ладен може да предостави на талибаните големи стимули, за да продължат битката си, като не на последно място, фактор е и страхът от възможността собственото им ръководство да поеме по пътя на Бин Ладен. Лидерът на афганистанските талибани, молла Мохамад Омар, най-вероятно е намерил убежище в Пакистан, около границите на провинция Балуджистан (U.S. Enables Pakistan’s Oppression of Balochistan, The Huffington Post, 5 May 2011), която се намира прекалено навътре в страната и този факт досега правеше невъзможна хипотезата за бази на талибаните в нея.

Именно сега е добър момента за самите талибани да вземат под внимание различните възможности и изглежда те ще го направят. За анализаторите в Пакистан, последните събития дават знаци, че отношенията с бунтовническите групи по границата с Афганистан може би ще тръгнат в посока към мирни преговори.

В първите дни след кървавия край на Бин Ладен, талибанското ръководство мълчеше – рядко явление за движение, които обикновено взима позиция по всяко събитие, което засяга и тях. Единствено в петък (6 май), когато Ал Кайда потвърди смъртта на лидера си, талибаните издадоха много формално изявление, в което се заявява, че Бин Ладен е мъченик и борбата ще продължи.

Сравнително хладката реторика в отговор на убийството, доведе до спекулации, че групата може да се насочи към скъсване на връзките й с Ал Кайда, с която от няколко години имат разногласия и единствено личността на Бин Ладен сплотяваше двете организации.

Сега наблюдаваме стремеж и в американската администрация за насърчаване на преговорите между правителството на Карзай и талибанските лидери. Клинтън направи необичайно директно публично обръщение към талибаните, в което им каза: “можете да направите избора и да се откажете от Ал Кайда и да участвате в политическия мирен процес”.

В същото време се усеща и явното раздразнение сред коалиционните партньори в НАТО по отношение на мисията в Афганистан. Докато талибански части продължават да взривяват транспортни линии и държавни обекти, френският външен министър Ален Жупе съобщи, че Париж обмисля сериозно възможността за изтегляне на френските части от коалиционните сили. Това пък би послужило на талибаните да намерят нови сили, тъй като за разлика от афганистанското правителство, структурата на талибанското движение са силни и единни. Не може да се каже същото за армията, полицията или кабинета на Афганистан. Лоялността на военните често е поставяна под въпрос, а правителството на Хамид Карзай едва ли би се задържало без подкрепата на САЩ и въоръжените сили. Това би могло да се изтълкува от талибанските лидери като сигнал, че сега е моментът за удари по коалицията и държавните институции в Афганистан. Границата между Афганистан и Пакистан е все така несигурна, дори след смъртта на Бин Ладен. Създаде се един вид вакуум на силите, който най-вероятно ще намери много желаещи за запълване на отворените места след удара по Ал Кайда.

Със сигурност смъртта на Бин Ладен се е отразила на талибанските лидери. По какъв начин, ще видим през следващите месеци.

 

 

Публикувана на 05/09/11 14:33 http://ruslantrad.com/?p=9006
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване