05/10/11 12:56
(http://www.bivol.bg/)

Wikileaks: Милорад Додик стряска Вашингтон

milorad_dodikЗа пореден път премиерът на сръбската част от Босна-Херцеговина Милорад Додик размаха заплахата за референдум, за да оспори авторитета на централната власт. Той изрази желанието избирателите да се произнесат през юни върху легитимността на решенията на Международната общност, по-специално в областта на правосъдието. Тази инициатива рискува да погребе конституционалното единство на страната, която вече седми месец е лишена от правителство поради липса на съгласие между партиите в другата босненска част: Хърватско-мюсюлманската федерация.

Додик е известен с гръмките си декларации. Но представлява ли той реална опасност за дълговечието на крехката босненска държава, произлязла от споразуменията в Дейтън през 1995 г., които сложиха край на войната чрез разделяне на страната по етнически признак?

Според няколко американски дипломатически грами от американското посолство в Сараево), които изтекоха в медиите, Милорад Додик е считан за един от основните фактори за дестабилизацията на региона. Но новите грами публикувани от сайта Биволъ, балканския партньор на Wikileaks (публикувани и в Balkanleaks), дават по-релефен образ на персонажа. Ако американците са наистина уплашени от Додик, то други регионални актьори на политическата сцена по-скоро виждат в него просто един опортюнист и провокатор.

Въпреки това Вашингтон разгръща значителни усилия, за да го възпре, искайки редовно от Белград да "вразуми" силния човек на Република Сръбска. Но в Сърбия, където правителството поддържа централните босненски институции, официалните лица по-скоро "омаловажават" тези провокации, оплакват се американците. "Той е само един политик, не е националист" - казва им например един високопоставен дипломат, Никола Рикич, цитиран в телеграма от 4 юни 2009 [09BELGRADE480]. Референдумът? "Не се стряскайте (don't freak out)", уверява ги сръбският министър на външните работи Вук Йеремич. Това няма нищо общо с отцепничеството, а е само за потвърждаване на статута на Република Сръбска. (5 февруари 2010 [10BELGRADE21] ).

По-учудващото е, че върховният представител на международната общност в Сараево (до януари 2009) Мирослав Лайчак също не го взима насериозно. За европейския дипломат "истинският проблем" в Босна е Хари Силайджич, представител на босненците в колективното Президентство* на страната до октомври 2010, който беше много харесван от Запада. "Но Додик влошава ситуацията, защото не си държи езика и отвръща на всяка една провокация" - смята Лайчак (13 януари 2009 [09BELGRADE34] ).

Неговият наследник на поста, австриецът Валентин Инцко изглежда не споделя този възглед. Той заплаши Додик със строги санкции, дори със сваляне от власт, ако не се откаже от решението си да организира референдум през юни. Топката отново е в краката на Додик, който като че ли повече от всичко харесва подобни ситуации...  Впрочем, той веднага се възползва, за да спечели време, ангажирайки се да отложи референдума с няколко месеца. Но уточни, че не може да става и дума да го отмени.

* Президентството на Босна и Херцеговина е триумвират с представители на трите общности, като текущия президент се сменя на всеки 8 месеца.

Сайтът Western Balkans, списван от журналиста Александър Леви, е медиен партньор на Биволъ в експертната обработка и публикуването на американските дипломатически грами за балканските страни.

Публикувана на 05/10/11 12:56 http://www.bivol.bg/wldodik.html
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване