05/11/11 11:38
(http://ruslantrad.com/)

Смъртта на бежанците в Средиземно море е черна точка за ЕС

Сякаш чула призивите на клуб “1 ноември” в София, Великобритания отказа да отвори границите си за бежанците от Северна Африка. И докато Италия и Франция си подхвърлят “горещия картоф”, бежанците, от един на друг, 61 души загинаха в открити води от глад и жажда (Nick Clegg backs decision to not open Britain’s borders to Libyan refugees, Guardian, 10 May 2011). Коментарът е повече от ясен : “Великобритания няма да участва в “споделяне на тежестта” с Италия”.

Все още има заблуди, че Коалицията на желаещите иска да защити цивилното население в Либия от посегателствата на силите на Муамар Кадафи. Разбира се, тази лъжа лъсна още ден след приемането на Резолюция 1973 на СС на ООН. Вместо създаване на зона, забранена за полети над Либия, се произведе нов фронт, на който късмета си можеха да опитат Желаещите, сиреч онези страни, които искаха да ударят Либия. Франция, може би малко обидена на разкритията, че президентската кампания на Никола Саркози е спонсорирана от Либия, беше и е най-големият защитник на тезата, че удар по Кадафи означава удар по Либия. Не мина много време и първите цивилни намериха смъртта си от ракети на НАТО.

Бунтовническият съвет в Бенгази реагира много сериозно срещу атаките на Алианса, които правеха всичко друго, но не и да спрат войските на Кадафи, които станаха причина за кървава баня в град Мисурата, а от седмица насам и в Зинтан. На фона на войната в Либия, хиляди бежанци напуснаха домовете си – една част замина за Египет, друга за Тунис, където войници на Кадафи ги обстрелваха постоянно, а трета на север – към заветната мечта, наречена Италия.

Но, за да стигнат до континента, бежанците първо трябва да минат през остров Лампедуза. Мястото отдавна се използва за отправна точка към бреговете на континентална Италия и Франция и властите в Рим отделят внимание на охраната на острова, който с малките си размери по-скоро прилича на лагер, отколкото на спирка в пътуване.

Факт е, че европейските държави се страхуват от вълни от бежанци на своя територия. От началото на бунтовете в Северна Африка, хиляди хора се опитаха да избягат от зверствата на армиите през Малта и Лампедуза. На другия край ги чакаха въоръжените части на италианската брегова охрана, за която корабчетата с бежанци е по-скоро тежест, отколкото акт на хуманност. Имигрантите вече дори не се крият- те искат да избягат, оставили всичко зад себе си – семейство, живот, дори дрехите си.

Смъртта на над 60 души насред Средиземно море, предизвика много въпроси. Тъй като НАТО и европейските сили отказаха да помогнат на корабче с бежанци на борда, 61 души загинаха в морето, след като течение ги носеше около Лампедуза в продължение на 16 дни. Лодката, пълна с 72 имигранта от Африка, сред които 20 жени и 2 малки деца, бе оставена на произвола на съдбата още в края на март край Триполи.  След по-малко от ден в морето, корабчето се блъснало и започнало да губи гориво. Капитанът успява да се свърже с организация за правата на бежанците в Рим, които от своя страна се свързват с бреговата охрана. Има уверение, че помощ ще дойде. Все пак, въпреки че има контакти с военни хеликоптери, както и самолети на НАТО, никой не идва да ги спаси. Според разследване на британския “Гардиън”, възможно е в района да е бил самолетоносачът “Шарл дьо Гол”, но френските власти отказват коментар. Нито една страна не изпраща дори един хеликоптер (Aircraft carrier left us to die, say migrants, Guardian, 8 May 2011).

До 27 март на борда на корабчето почти не остава вода и храна, като бежанците започват да умират един по един, включително две бебета. На 10 април лодката е изхвърлена на брега в близост до либийския град Мисурата, като по това време вече 61 души са загинали от глад и жажда. Един от оцелелите умира по-късно, след като силите на Кадафи затварят останалите в продължение на четири дни.

В случая със смъртта на тези бежанци се наблюдава абдикация от отговорност, която довежда до загиването на над 60 души, включително деца. Това е престъпление и като всяко нарушение, не може да остане безнаказано, само защото жертвите са африкански имигранти, а не туристи на луксозен круизен лайнер. Съветът на Европа призова за разследване.

Публикувана на 05/11/11 11:38 http://ruslantrad.com/?p=9068
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване