05/13/11 06:40
(http://asenov2007.wordpress.com/)

НЕПРИЯТНИТЕ РЕАЛНОСТИ

Радио SBS, Мелбърн, Австралия – разговор на Фили Лангдмън с Пламен Асенов, политически коментатор на SBS за България

Този текст е защитен от “Закона за авторското право…..” Право за препечатването му  електронни и печатни медии получават срещу сумата от 150 лева, преведени по сметка: UniCredit Bulbank – BG 04 UNCR 70004504154064, Пламен Асенов /Plamen Asenov/ За контакти, допълнителни уточнения и поръчки – тел. 0885 99 35 74. Колеги, надявам се поне занапред да подходите професионално и проявите уважение към институцията “журналист на свободна практика”. Ние не късаме житейските блага от Дърво на живота в собствена плантация, а, също като вас, сме принудени да ги купуваме от магазина!  

/Фили/ Избори и енергетика продължават да бъдат двете основни теми в България през последните дни. След като през миналата седмица премиерът Бойко Борисов каза, че всеки българин иска да стане президент, това подхрани допълнително и без друго силните напоследък спекулации, че е възможно той да се кандидатира за поста. Самият Борисов обаче продължава да отбягва директния отговор по темата и дори заяви, че ГЕРБ ще съобщи кандидата си чак през август, а не, както се очакваше, в края на май, началото на юни. В същото време обаче бившият еврокомисар Меглена Кунева, за която вече се знае, че ще се включи в президентската надпревара най-вероятно като независим кандидат, продължава да обикаля страната и да печели точки. В момента тя е облагодетелствана от факта, че всички други партии – по примера на ГЕРБ или поради някакви други сложни съображения – също бавят президентските си номинации.

Настъпилото време на тънки политически игри в България обаче по никакъв начин не отменя необходимостта тя да съществува и да се развива. А явно напоследък все повече хора разбират колко важно условие за това се оказват енергийните въпроси, а оттам и отношенията с Русия, която доминира почти на сто процента българската енергетика. 

- Пламен, напоследък имаше някои развития, които сякаш все повече отварят очите на широката публика за опасностите, свързани с пълната енергийна зависимост от Русия. Може ли да се очаква тази тема да окаже влияние върху резултатите от предстоящите президентски избори? 

- Краткият отговор е – да, може, Фили. Но за да го обоснова в дълбочина, първо да погледнем към някои от нещата, които се случиха и които предстои да се случат. Няма да припомням целия извървян досега път, искам да се върнем само месец и половина назад, в края на март, началото на април. Тогава, при поредните българо-руски енергийни преговори стана ясно, че шефът на НЕК Красимир Първанов е подписал документ, който задължава България да финализира преговорите за АЕЦ “Белене” до началото на юни. Разразилият се скандал стана повод да се чуят от обществото силно отрицателни мнения по темата на различни специалисти – енергетици, икономисти, политици. Появи се авторитетен граждански комитет против изграждането на “Белене” и активно заработи, за да информира обществеността за опасностите от проекта. 

- С други думи – започна да се събужда някаква гражданска активност, която едва ли ще заглъхне до изборите и не може да не се отрази на техните резултати….. 

- Да, Фили, но нещата не спират до тук. Още масло в огъня наляха някои документи на американското посолство в България, публикувани в края на април от свързания с Уикилийкс електронен сайт Биволъ. От грама на бившия американски посланик в София Нанси Макълдауни става ясно, че в телефонен разговор, проведен през есента на 2009 година, руският премиер Путин е оказвал недопустим натиск върху българския си колега Борисов. Той го е заплашил със спиране на газовите доставки за страната, ако България не придвижи напред големите енергийни проекти с руско участие.

Вероятно, разбира се, нещата не са казани така директно и недипломатично, но очевидно Бойко Борисов правилно е схванал намека. 

- Пламен, нашите слушатели в Австралия закономерно ще попитат откъде  американските дипломати знаят такива подробности за един телефонен разговор между премиери на две независими държави, който би трябвало да е конфиденциален. 

- С право ще го зададат, Фили, но отговорът е твърде лесен – самият Бойко Борисов, явно притеснен от случилото се, веднага е поискал среща в американското посолство, на която е разказал подробности и е поискал помощ. И тук няма да се спирам на последвалите развития, които са твърде дълги за обяснение. Важното е, че изнесената сега информация за този случай сякаш повдигна булото, упорито налагано от различни кръгове в България, включително от самия премиер Борисов, върху политическия аспект на руските енергийни проекти. Вече никой не може да твърди, че те са чиста икономика и ние ще подхождаме към тях само икономически прагматично. Вече всеки отговорен фактор в България, което включва и кандидат-президентите по време на кампанията, ще трябва да изложат и вижданията си по политическата страна на темата.

Това е втората силна връзка на енергийните с предизборните развития, както и с резултатите от самите избори. Доколко силно ще повлияе третата връзка, ще стане ясно след броени седмици, непосредствено след първи юни, когато изтече срокът на преговорите за “Белене”. Докато български официални представители продължават да твърдят, че подписаният от бившия шеф на НЕК Красимир Първанов договор не обвързва с нищо страната, то руските представители казват, че след тази дата повече няма да се занимават с България, ще прекратят проекта и ще си търсят неустойките от международен съд. Впрочем, според тях неустойките възлизат на близо милиард лева, което не може да не притеснява бедната и притисната от криза България. 

- Пламен, от кандидатите за президент, които вече са известни – Волен Сидеров от партия Атака и Меглена Кунева като независим, има ли вече коментари по тази тема? 

- Не, Фили, и това е напълно разбираемо. 

- Защо, темата очевидно е актуална и те могат да я използват по един или друг начин. 

- Теоретично да, но практически – не. От една страна, след последните развития, те и двамата не биха могли да се обявят чак толкова открито в полза на руските интереси, това би ги лишило от гласовете на много избиратели, които, както казах, в момента сякаш се движат повече в обратната посока на разбиране на нещата. От друга страна, точно тези кандидати не могат – по-скоро, не искат – да спечелят политически дивиденти по другия начин, като се обявят открито против руските проекти. 

- Защо? 

- И друг път съм споменавал, Фили, но да си забелязала някога “националистът” Волен Сидеров да е казал и една дума срещу руския натиск спрямо България? Не си, пък и никой друг не е забелязал. Човекът, който громи страстно турците заради миналото, циганите заради настоящето и евреите заради всичко, никога не насочва мерника си към представителите на руската политика и дипломация, които на моменти се държат демонстративно нагло, сякаш България продължава да им бъде някаква Задунайска губерния, а не е независима европейска държава.

Що се отнася до Меглена Кунева, колкото и сега да се стреми да се представи като независим кандидат, всички я свързват пряко с бившата царска партия НДСВ. А именно това е партията, която всъщност, мисля че беше през 2002 година, отвори отново кутията на Пандора. Тоест, без България тогава да имаше каквато и да било  обществена, икономическа или енергийна нужда, тръгна да води преговори с руснаците за изграждането на “Белене”. Кой им е подсказал това, каква далавера са очаквали царските хора и други подобни въпроси все още висят във въздуха, макар никой да не ги задава. Но ако Кунева тръгне да обсъжда темата, вероятно ще бъдат зададени точно на нея. 

- Пламен, като спомена, че до този момент са известни само двама от кандидатите за президент, защо останалите по-значими партии се бавят? 

- Тъй наречената традиционна десница, Фили, се подготвя за вътрешни избори на 19 юни, когато трябва да стане известен общият им кандидат. СДС издигнаха Румен Христов, ДСБ – Светослав Малинов. Според мен по приемлива като качества изглежда кандидатурата на Малинов, но по-вероятно е да бъде избран Христов. Това звучи малко странно, но веднага обяснявам. Смята се, че Румен Христов има завоалирана подкрепа от страна на ДПС. При избрания отворен вариант на вътрешните избори, в които могат да гласуват всички граждани, а не само членовете на двете партии, очаква се именно хората на ДПС да дадат рамо на удобния за тяхното ръководство кандидат.

Най-голямата опозиционна партия – БСП, от няколко месеца пък сякаш води война на нерви с управляващите от ГЕРБ. Социалистите казват, че ще обявят своя кандидат след като видят техния, защото основната им цел на тези избори е победа именно над ГЕРБ. Дали обаче в тази война ще издържат техните собствени нерви, ако ГЕРБ наистина отложи номинацията си за август, както заяви премиерът Борисов, засега не може да се каже. Освен това се знае, че в БСП се водят силни вътрешни борби за името на техния кандидат. Сблъсъкът е между интересите на сегашния им лидер Сергей Станишев и бившия им лидер Георги Първанов. След като очевидно не успя да спечели влияние с проекта си, наречен АБВ, Първанов има нужда от политическа сила, с която да запази влияние върху процесите в страната, след като вече няма да е президент. 

- А защо ГЕРБ, които са млада партия и не би трябвало да имат проблеми в това отношение, толкова се бавят с името на своя кандидат-президент? 

- Това, че са млада партия , Фили, не означава, че нямат проблем с кадрите. Напротив, известно е още от самото начало, че те имат такъв проблем. Освен това пречат и самите вътрешнопартийни механизми на управление, доколкото ГЕРБ има доста по-изявен лидерски характер от стандартите за нормална дясно-центристка формация. Третият фактор, който е свързан с втория, е очевидното объркване, което цари в самата партия. Тя трудно се справя с многопосочните и сложни, но едновременни действия и реакции, които българската ситуация в момента изисква. Не случайно премиерът Борисов напоследък постоянно призовава да бъде оставен на мира, за да се концентрира върху важните според него дела. Само че това няма как да се случи и е видно, че в ГЕРБ щом лидерът зацикли, зацикля и цялата партия.

Не бива да се забравя също възможността – която според мен дори е много съществен фактор – Борисов да изчаква развитията именно по темата енергетика и отношенията с руснаците, за да реши дали сам да се кандидатира или ГЕРБ да издигне друг човек. Дори само представата за подобна зависимост от поведението на външна сила никак не утвърждава статута на България като суверенна европейска страна, но какво да се прави, за съжаление – такива са реалностите.

Забележка:

Всички читатели, които, освен от политика, се интересуват и от литература, всеки ден могат да намерят нови и интересни текстове на другия ми блог – Оксиморонният свят /написано в Гугъл/ или на адрес www.passenov.wordpress.com


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване