05/14/11 18:02
(http://velqn.com/)

10 неща, които не трябва да правиш в Facebook

Всеки трети сайт би ти казал какво трябва да правиш в Facebook. Всъщност, това е тъпо, безмозъчно и противно, пък и е безкрайно експлоатирано от разни начинаещи маркетолози, които смятат, че комбинация от twitter и facebook може да продаде всичко.

И все пак всеки е свободен да използва facebook както иска, стига това да не пречи на други хора, така че моите съвети са просто моята гледна точка. И така, раз-два-три.

1. Не е нужно да натискаш лайк бутона под всяко късче информация, което публикуваш. Пo-скоро е нормално да харесваш това, което правиш, така че набирайки се на харесващия бутона няма да направи нещата ти по-хубави. Само ще те постави в смешната ситуация, в която изпадат едно кило хора всеки ден.

2. Не слагай етикети на приятели, които нямат facebook акаунт. Това е адски некоректно, а и ти едва ли би се радвал да те набухат в няколко албума и всякакви анонимници да те гледат. Добре, че facebook предлага средства за ограничаване при настройките, но въпреки това, ако си го правил, трябва да знаеш, че е гадно. Аз лично тагнах няколко познати на снимка около Кондьо, като се замисля – гадно беше.

3. Използвай лични снимки на профила си. Сложи лицето си, дори да си художник или скулптор. Или авто механик. Дори малките деца може да си преведат какво означава facebook, така, че ако присъстваш там – сложи някъде и без това перфектната си визия.

4. Не създавай измислени събития, още повече не ангажирай с тях своите приятели. Ако все пак си фен на групата “писна ми да вали, защото искам да дойде лято и да ходим на море в Гърция, преди да е фалирала” – Сезам стой си там, но не товари другарчетата с писмен боклук.

5. Децата. За бога братя и сестри – ДЕЦАТА. Децата ви са прекрасни, кои деца на са? Но съвсем не е прекрасно, ако 80% от снимките са на бебета в пелени, в колички, в детски паркове, облечени като малки елфчета и т.н. Някои ден тези деца ще пораснат и едва ли ще им е приятно да намерят първите си стъпки в този свят… в интернет. Оставете на вашите деца спокойствието, от което имат нужда. Ако искате да споделите снимки на бебета с вашите приятели през океана, използвайте лични групи. И не, не може в снимката на своя профил да изшиеш снимка на невръстно пеленаче.

6. Не харесвай чужди неща, само за харесването. Този бутон е там, за да отразява някакви симпатии, а безсмислената му употреба го лишава от своето значение, а именно да бъде барометър на съдържание.

7. Публикувай само това, което наистина си заслужава. Ако си бил на екскурзия в Занзибар със сигурност ще е интересно да качиш няколко снимки, но не всичките хиляда, нали? В бъдеще все повече ще се замисляме относно информацията, която може да се намери за нас в пространството. Ако си на 20 години и на всяка втора снимка си замъглил фаровете, трябва да помислиш в две посоки – или да ограничиш пиенето… или това, което публикуваш в facebook. Ако не ми вярваш то попитай първия срещнат HR или всеки действащ работодател.

8. Актуализация на профила. Или още известно в Facebook като what`s on your mind въпроса. Няколко пъти на ден може би е окей, но представа си отстрани как изглежда следната актуализация:

10:05 – На летището съм

10:30 – Влизам в самолета

10:45 – Егати няма нет, гася, излитаме!

12:00 – Кацнах! Оглеждам се за такси до хотела…

12:20 – Возя се в таксито…

Колкото и интересна личност да си, на хората все някога ще им писне микро блогинг дейността ти.

9. Facebook приложенията. Използвай ги умерено. Ако започнеш прекалено много да седиш в фермерската игра може би е по-добре да отидеш лятото при баба си на село и да и помогнеш на женицата. Всъщност цялата магия на facebook приложенията се развива на няколко фази. Първата опасна фаза стигаш, когато започнеш всеки ден да инсталираш нови приложения. Втората фаза, е когато осъзнаеш, че си започнал да плащаш истински пари, за виртуално сирене, с което да залагаш виртуални капани за виртуалните си мишки във виртуалния си facebook свят. Третата фаза не знам каква е, но някъде по света имаше майка, която беше забравила да храни бебето си няколко дена, защото трябвала да пожъне реколтата, виртуалната. Няма смисъл да казвам, че историята е с фатален край.

10. Приятелите. Добавяй главно хора, които познаваш. Все пак това е идеята, нали? Ако добавяш нови хора, не е лошо да разгледаш профила им. Ако ти си човек, който виси в заведения тип fans няма много смисъл да добавиш разни елементи, които хвърлят салфетки в заведения с гръмки имена на френски дворци/музеи. Въпреки рекламата на Шуменско.

Публикувана на 05/14/11 18:02 http://feedproxy.google.com/~r/velqn/~3/biQVnPR05jw/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване