05/14/11 16:43
(http://eneya.wordpress.com/)

Порнографията – пълно порно

Преди няколко месеца писах за „порно“ и споделих, че нямам никакъв проблем с него, стига да е между съгласни възрастни, които не го правят защото нямат друга опция, не е деградиращо към тях и не е болезнено за тях. Иначе казано, говорех за т.нар. „феминистко порно“.
Наскоро пак зачесах темата с мой познат, който, след като му споделих моята гледна точка, ме изгледа и ме попита кога и къде точно съм виждала такова чудо и може ли да му цитирам някакви примери, защото той досега не бил срещал.

Ако на някой му се прави упражнението и напише “feminist porn”, излизат някъде около 330 хиляди резултати, които основно са феминистки дискусии относно съществуването на това митично същество – феминисткото порно и няколко сайта, които твърдят, че представят на света “feminist friendly porn”. Ужасяващият момент е, че ако обаче се потърси например “rape porn” (1 милион и 860 хиляди резултата), “brutal porn” (2 милиона 810 хиляди резултата) или дори “dog porn” (47 хиляди и 600 резултата), резултатите са показателни, никой всъщност не иска да гледа „феминистко порно“ или нещо, което влизаше в моята дефиниция за толерируемо порно.
Nine Deuce е написала интересен пост по темата какъв е шансът да се срещне феминистко порно, който препоръчвам за четене и е развила темата нататък.

Тъжен факт е, че целта на порнографията не е да бъде просто еротично видео на хора, които се наслаждават на секс, не, те демонстрират на практика и специфично взаимоотношение между половете, което винаги е повтарящо се.
За тези, които са готови да аргументират, че има разнообразие от порно филми, за различните вкусове, аз искам да им задам въпроса – намират ли те сексуалното насилие (или дори на уж) за нещо, което трябва да бъде стимулирано? (цифрите, които споменах, ясно ми е как работят търсачките и индекса, но да не забравяме, че за да се случи това, някой трябва да е търсил и цъкал).

Много хора, които защитават порнографията твърдят, че изнасилванията и девиациите биха скочили, ако го нямаше порното, което да е вид клапан. При положение, че в момента 1 на 4 жени е жертва на сексуално насилие, като процентът осъдени е ужасяващо малък, на каква база обосновават това си свое мнение? Да не говорим, че културата ни, която третира мъжете по начин, които възприемат секса като средство за контрол/насилие, не е нещо, което се е зародило спонтатнно и съществуващо във вакуум, че има конкретни причини и че подлежи на промени.
Според мен от настоящата ситуация към мъжката и женската сексуалност всяко изменение би било по-скоро в положителна посока (не говоря за забрана, просто говоря за дискусия, за анализ и за разбирането му, за промяна на взаимоотношенията по тази линия, а не гледането в другата посока или имитирането, че двойните стандарти не съществуват. В порно филмите най-често използваната дума между участниците е whore, следвана от skank, и двете са изключително обидни изразни средства, които импликират, че жените нямат стойност, защото са сексулно промискуитетни, независимо, че използващите думите в момента също са промискуитетни. Можем да говорим, че когато има клапан за избиване, това е по-добре от нищо, но това не решава проблемите).

Определено започвам да си променям отношението към порнографията. Бих оценила една дискусия по темата, защото би ми било интересно да чуя български мнения по-порнография.
Има терен да се спори, че е възможно моята гледна точка да е изкривена (представете си, интересувам се от феминизъм и съм на мнението, че сексът е нещо, което е удоволствие, а не да бъде използвано като оръжие за унижаване или насилие срещу някого).

Е?


Filed under: бръмчащи мисли, феминизъм Tagged: дискусия, еротика, насилие, порно, порнография, секс, феминизъм
Публикувана на 05/14/11 16:43 http://eneya.wordpress.com/2011/05/14/pornography/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване