05/19/11 08:46
(http://ruslantrad.com/)

Global Voices Central and East Europe (Facebook страница и липсата на българска такава)

Global Voices е един от най-големите и бързо развиващи се сайтове за следене на общественото мнение в цял свят. Проектът се изгражда и издържа благодарение на своите автори, кореспонденти, редактори и читатели, като се покриват страни от всички континенти.

Изглед от страницата във Facebook.

В работата си за Global Voices получих добър опит в подготвянето на материали, с които да се представи гледната точка на блогъри, активисти и читатели, които следят за новини, ненамерили голям отзвук сред медиите. Самата общност Global Voices обръща внимание на мнението на хората, които в момента създават новият тип медия – блогърите. Аз пиша за реакции по различни проблеми в България, друг пише за Германия, трети за Южна Африка и т.н. Така се постига един невероятен ефект на доминото, за да се стигне до днес, когато в проекта участват над 150 активни автора и още толкова, които допринасят офлайн за сайта с новини, коментари и линкове.

Самият сайт си има fan page във Facebook – с над 16 000 души. Направих страницата Global Voices Central and East Europe, с която искам да популяризирам работата на хората в Global Voices, защото я смятам за важна. Също така ми се иска да участват повече хора от българското блог пространство – от балканските страни, най-малко участници има именно от България.

Може би не е нужно да казвам, че българска версия на сайта няма. Но пък македонска има. Когато попитах администраторите защо няма българска версия, те ми отговориха, че няма достатъчно хора, които да превеждат на български. Не съм сигурен какви са причините да няма силно българско участие в този проект, но знам, че има достатъчно добри български блогъри, които да предоставят информация на света за ставащото тук.

Първите ми публикации са свързани с Морската градина във Варназакупуването на bTV и дискусията, която се проведе в Червената къща относно исляма. Последната предизвика голям интерес и бе преведена на няколко езика.

Global Voices е огромна мрежа и е добро място, освен да покажете какво става в страната ви, така и да се представите пред голям брой читатели. Мрежата е един от символите на свободата в интернет, като има съвместни проекти с Reuters и BBC.

Ако решите да се включите, а аз се надявам да го направите, пишете ми, за да ви свържа с координатора за Централна и Източна Европа, Вероника Хохлова.

Ако някой се поинтересува за Global Voices, нека ме попита или се включи в страницата – ще е наистина хубаво.

 

Публикувана на 05/19/11 08:46 http://ruslantrad.com/?p=9184
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване