05/20/11 20:40
(http://www.asengenov.com/)

Агнешкото мълчание на кметовете

Два идентични случая, белязани с насилие, омраза и откровено и очевидно нарушение на закона, свързано с подстрекателство към насилие и разпалване на религиозна омраза.

Единият е в Бургас, където активисти на ВМРО местни футболни запалянковци нападнаха вярващи от религиозната общност на Свидетелите на Йехова.

Другият случай е от София (20 май). Очевидно нестабилният в психическо, а и в политическо отношение лидер на псевдо-патриотичната и фашизоидна формация Атака, следван от шепа свои последователи-щурмоваци, атакуваха мюсюлманите, молещи се в Баня Баши не другаде, а в центъра на столицата.

В страни от грозотата на случилото се — камъните и яйцата, хвърляни от атакистите, запалените от тях молитвени килимчета, в случилото се имаше нещо добро. Провокациите бяха посрещнати, докато това беше възможно, с ръкопляскане от страна на молещите се и с призиви от колоните на джамията да не се поддават на провокации.

Нека обаче се замислим за участието на бургаската и софийската община в събитията.

По закон (за събранията, митингите и манифестациите /ЗСММ/, чл. 11 ал. 1), организаторите са длъжни да:
За свикване на събрание или на митинг на открито организаторите най-малко 48 часа преди началото му писмено уведомяват кмета на общината, на чиято територия ще се проведе, като посочват организатора, целта, мястото и времето на събранието или митинга.
Пак по същия закон (чл. 12 ал. 1) общината пък има задължението и правото да предложат промяна в мястото или времето на протеста:
Когато времето и мястото на събранието, на митинга или пътят на движението на манифестацията създават условия за нарушаване на обществения ред или безопасността на движението, кметът на общината, предлага промяната им.
Кметът дори има следните правомощия:
(чл. 12 ал. 2) Кметът на общината може да забрани провеждането на събранието, митинга или манифестацията, когато има несъмнени данни, че:
2. нарушават правата и свободите на другите граждани.
Стигаме до същността: Нито бургаският кмет Николов, нито софийският Фандъкова съм ги чул да коментират адекватно насилието на религиозна основа в управляваните от тях градове. Ако за бургаската наказателна акция на ВМРО бе по-скоро ясно, че не е организирана в съответствие с изискванията на ЗСММ, то за софийската все още нямаме дори и приблизителна информация какво точно се е случило зад кметските стени на "Московска"...

Валидни са две хипотези:
  1. Първата възможност, в която имам сериозни основания да се съмнявам е, че Сидеров надлежно и своевременно е уведомил кмета Фандъкова, която, в неразбираемо за мен благоговеене пред коалиционния партньор на Борисов, въпреки очевадните дори за децата предпоставки за, цитирам,  за нарушаване на обществения ред, представляващи очевадна заплаха за, отново цитирам, правата и свободите на другите граждани е действала крайно непрофесионално и безотговорно.
  2. Вторият сценарий, по-удобен за кмета и управляващите, е, че Сидеров и шпиц-командата му са действали на своя глава, без да спазят предписанията на закона. При тази хипотеза не става ясно защо полицията, въпреки присъствието си и направените арести, не е направила всичко възможно да предотврати разпалването на религиозна омраза, насилието, погромите и посегателствата над чужда собственост. Същата тази полиция, която не пожали сили и техника да бие и гони като хищник протестиращите на 14 януари 2009. Да не говорим, че най-вероятно и тогава, и сега, сред вандалите и хулиганите, замерващи служителите на реда и вярващите с камъни, вероятно са присъствали едни и същи хора...
Общото между двата сценария обаче е тоталната некомпетентност и безотговорност на управляващите, както на национално, така и на регионално ниво. Да не забравяме, че Борисов ще ни спусне отново своя кандидат за кмет. Мисля, че ще бъде е безотговорно, ако не му попречим отново да го назначи служебно.
Публикувана на 05/20/11 20:40 http://www.asengenov.com/2011/05/blog-post_173.html
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване