05/31/11 20:52
(http://www.kulinarno-joana.com/)

Вариация на Табуле с черна леща и сумак, и млечен сос с левурда

Салатата Табуле е основа за импровизации, на които като че ли повече се радвам от основната рецепта. Но главното, което винаги се спазва в различните вариации е наличието на обилно количество магданоз, лимонов сок, както и малко домати за свежест и цвят. Допълнителните съставки може да се променят и да се създадат нови и нови варианти. Колко хубаво! И колко не ми е скучно така.

Вместо обичайния булгур мога да добавя кус кус или киноа, или амарант. А предложението на Силвена Роу за леща ме грабна веднага и още повече се заинтригувах от това, че салатата е придружена с млечен сос, в който се долавят мекия чеснов вкус и аромат на див чесън, обгърнати от свежата пикантност на сумака, присъстващ в салатата. Пак този сумак! Но колкото повече приготвям нейните рецепти, толкова повече се убеждавам, че това е подправка, която може да се сложи на всичко. И това всичко да придобие нов облик, нови сетивни изживявания.

Свежата салата ми напомни за идващото лято и топлите вечери, в които обичам да се разхождам навън до полунощ. Във времето, когато улиците на града са празни, а лекия полъх на вятъра освежава въздуха. Това време идва и аз както винаги нямам търпение да му се отдам. Моят месец е! Юни е! Време за късни разходки и партита.

Вариация на Табуле с черна леща и сумак и млечен сос с левурда

Адаптирано от книгата Orient Express

Заглавието на книгата трябва да ни подскаже, че рецептите са бързи, но уверявам те в никакъв случай не са стандартни и още повече представени като бърза храна. В книгата се откриват цели раздели с типичните за ориенталската кухня подправки и комбинации от заатар и шафран, сумак и пресни билки, кимион и чили, кардамон и мед и накрая- канела и цветя. Всички тези подправки са част от много рецепти включващи морски дарове и риби, хлябове, бюреци, зеленчуци, варива и какво ли не. Нали обещах да бъде вълнуващо! :-)

За тази рецепта Силвена Роу използва френска зелена леща, която е много подходяща за салати, тъй като запазва целостта си и не се разварява. Замених френската леща с черна леща, която също остава цяла и добре се комбинира с останалите продукти.

С добавка на няколко листа свежа маруля, салата би била още по-превъзходна.

За салатата:

  • 100 гр. черна леща
  • 1 връзка магданоз, нарязан на ситно
  • 2 средно големи домата, нарязани на кубчета
  • 2 малки глави шалот (или 1 малка глава червен лук), нарязан на ситно
  • прясно изцеден сок от 1/2 лимон (на вкус може и от 1 лимон)
  • 2 супени лъжици зехтин
  • 1 чаена лъжица смлян сумак
  • сол и черен пипер

Лещата се сварява до готовност. Отцежда се и се оставя да изстине.

Смесват се сварената леща, магданозът, доматите, шалотът, лимоновият сок, зехтинът и сумакът. Салатата се подправя със сол и черен пипер на вкус.

За млечния сос с левурда

  • 1 чаена лъжица масло
  • 1 връзка левурда (около 60 грама)
  • 150 гр. цедено кисело мляко
  • 1 супена лъжица черен сусам
  • сол и черен пипер

Маслото се разтопява в широк тиган. Добавят се листата левурда (ако са големи, може да се нарежат на едро) и се сотират за 2-3 минути. Посоляват се със сол и черен пипер и се отстраняват от огъня. Оставят се да се охладят. Когато изстинат се смесват с цеденото кисело мляко и сусама.

Салатата се сервира със соса.

Забележка: Сотираните листа див чесън придобиват жилава и дъвчаща текстура, затова ако са големи е по-добре да се нарежат.

Пресни листа левурда, нарязани на ситно и добавени към цеденото мляко, също биха били добър вариант за соса и салатата.





Кулинарно - в кухнята с Йоана Вариация на Табуле с черна леща и сумак, и млечен сос с левурда от Йоана Петрова - Кулинарно - в кухнята с Йоана
За още публикации, прочети съдържанието на блога или разгледай мозайката от снимки.
Публикувана на 05/31/11 20:52 http://feedproxy.google.com/~r/kulinarno-joana/feed/~3/XnKBoTCR6S8/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване