05/31/11 11:18
(http://eneya.wordpress.com/)

Калашников, Калашников….

Цитираният текст по-долу не е потвърден. Иначе казано, не съм успяла да намеря доказателства КАКВО ТОЧНО е казано, какво пише в проектозакона и как си представят да се изпълни, с каква програма и как да се впише.
Думите ми са реакция и коментарите ми и размислите ми, на база информацията, която циркулира из интернет (по-точно Web Cafe).

И така.
Герб искат да прокарат проектозакон, според който военното обучение в училище да бъде върнато (1987 година е прекъснато).

Военното обучение в училищата, премахнато през 1987 г., ще бъде възстановено от догодина, съобщава „Монитор“. Това предвижда проектозаконът за резерва на въоръжените сили. От догодина военни знания и умения ще трупат както учениците, така и студентите във ВУЗ-овете, договорили се за провеждането му с Министерството на отбраната (МО).

Препоръчвам ви да хвърлите поглед на цялото произведение, аз искам да се съсредоточа над няколко по-важни момента:

Стъпката е мотивирана с необходимостта хората да могат да бранят родината си при екстремни ситуации, като възникване на военен конфликт например. „Ще е полезно за нацията, ще я направи боеспособна. Това, че сме в НАТО, не ни гарантира сигурността“, защити идеята председателят на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев. Той е сред най-големите радетели.

Защото България има нужда точно от боеспособност. Понеже това, което липсваше на „протеста“ на Атака пред джамията беше един куп плигофрени с военно обучение. Аха…
Чия мокра фашизирано-националистическа мечта е това? Наличието на военно обучение просто ще качи количеството военизирани групировки в България, няма да ги намали. Да не говорим, че военното обучение е основано на ПОДЧИНЕНИЕ на главнокомандващият или на превъзхождащият те по чин.
Което как точно стимулира критичното мислене или неунифицираността на отделния индивид?
Всеки, който е бил жертва на задължителноата военна повинност може да разкаже за злоупотреби, ексцеции и крайности, които се случват, когато една група хора има огромни привилегии над други.
Идеята, че това ще се проповядва в училищата, че този с властта е прав, не ми говори за розово бъдеще.
ГЕРБ явно са чели малко история и са се сетили, че е по-лесно да манипулираш ученици и подрастващи, отколкото зрели хора и искат да си направя послушен и свикнал да изпълнява идиотски заповеди електорат.
Все пак, конкретен въпрос – кога военната повинност е намалявала престъпленията ИЗОБЩО, а не да бъдат просто вътрешногрупови борби за власт и крайности? (Моля, не ми цитирайте Китай, сериозно ви говоря. Там пък имат такива проблеми, че военната повинност им е най-малката грижа).

Велчев сравни военното обучение с часовете по физическо, защото също като тях възпитавало и калявало. Освен това ще има положителен ефект върху борбата с престъпността. След като са преминали обучение, хората ще могат да си вземат оръжие и да се защитават.

Точно така, часовете по волейбол ме научиха на… умението да забия волейболна топка с голяма скорост в дадена точка. Йей за моето сериозно възпитание в часовете по физическо. Спортувам от 6 годишна, професионално тенис, ски, плуване…много мога да кажа какво възпитава и калява. Основно, създава чувство за сплотеност и екипност, но също така до голяма степен създава и налага вътрешногрупови правила, които могат да станат грозни и да се стигне до ексцесии. Да не говорим че подхранва съзтезателен дух, а не учи хората да работят в екипност или ако прави екипност, то изличава разликите между хората и ги натиква насила в калъп. Прекрасна идея…
Гимназията е достатъчно грозно място в момента, не мисля, че имаме нужда И от това.
Не и докато не се въведат 20 часа критично мислене и анализ задължително в програмата от 2 клас нататък.
Не… направете ги 35.

Тъкмо това не се случваше през 90-те, когато вилнееха мутрите и хората се чудеха как един или двама души, които имат в домовете си снаряжение, включително картечници, могат да рекетират цял квартал, коментира Велчев, който щял да подкрепи разписаната в закона норма.

Точно така. Сега ЦЕЛИЯТ КВАРТАЛ ще има картечници…
Понеже не могат да вземат оръжията на мутрите, вместо това да се въоражат остабналите и който оцелее, браво на него. (Last man/woman standing… )

Това толкова проблеми ще разреши. Понеже няма никакви етнически и социални търкания и можем да бъдем сигурни, че няма да започнат престрелки… Защото можем да сме сигурни, че законите изведнъж магически ще започнат да се прилагат спрямо злоупотребяващите. Аха…
Само не разбирам един момент: как точно ще се спират престъпниците да бъдат обучавани или ГЕРБ се надява до тогава да започне да им личи, например да им го пише на челата? Или са твърдо убедени, че това, ученици, извършващи престъпления никога не го е имало?

И никой не може да се сети за някакви проблеми в държави, в които населението е предимно въоръжено, за някакви крайности, например деца да носят оръжия в училище или зверски стрелби на прещракали хора или въоръжени обири завършили трагично.
Да, това е прекрасна идея. Въоръжете децата и ги научете как да зареждат Калашников преди да имат право да гласуват убедена съм, че последствията ще бъдат много повдигащи чувството за принадлежност.

По думите му мнозинството от колегите му в НС одобрявали предприемането на такава стъпка. Депутатът даде за пример Израел, където дори момичетата минавали през казарма, в която прекарвали по 2 години, а момчетата дори по 3.

ДОРИ момичетата… представяте ли си, там дори тези екзотични и напълно странни създания също са обучавани да бъдат войници. Понеже КАЗАРМА е същото като ВОЕННО ОБУЧЕНИЕ В ГИМНАЗИЯТА. Да…
Понеже политическата им реалност е напълно идентична с нашата и изобщо няма политически конфликти за последните… не знам и аз колко точно години. И както виждаме, те са ги разрешили всичките, благодарение на тази си сплотеност и каленост.

Има си хас, че са във възторг политиците. Електорат попълнен от свикнали да изпълняват заповеди хора, за които те са убедени, че имат пълен контрол. В историята изобщо няма милион и един примера за преврати и революции като последствие, нито пък може да се сети за задълбочаване на насилието между мъже и жени… изобщо, мечта.
ООН е трябвало да се сетят, вместо да се занимават да се опитват да образоват хората, просто да ги научат как да боравят с Калашников и готово, всички световни проблеми ще бъдат решени, особено тези, които са основани на културни и социални различия.

Тактическа подготовка и умения за стрелба с „Калашник“, осигуряващи присъствие в доброволния резерв, ще могат да получат българите до 32 г. без чуждо гражданство, които не са осъждани. На отчет като запасняци пък ще се водят мъжете до 65 г. и жените до 60 г. Неотзовалите се на повиквателна при мобилизация ще отнасят глоба до 1000 лева.

Иначе казано, при следващото скарване между две държави, баба ви, майка ви, татко ви, дядо ви и чичо ви може да бъдат натирени на фронта…. наред с вас, разбира се.
Хора от всички възрасти, обединявайте се, сега ще се мре в името на държавата.
Пък какво са там някакви си пенсии… или доживяването до тях.

И така мили хора, не питайте какво може ГЕРБ да направи за вас, питайте какво можете ВИЕ да направите за ГЕРБ.
Ами да станете послушно зомби, това например можете…
От друга страна, можем ли наистина да се изненадаме от подобна идея, при положение, че Б.Б. е начело? Пожарникар, охранител, силен като вол и почти толкова тъп, защо изобщо се изненадваме, че идеята за военизирана държава го кара да му се накъдрят пръстите и на краката от кеф?

П.П. Посочиха ми, че не дискутирам смисълът на идеята, а се хващам за примерите, фразите и аргументите.
Мисля че проблемите с идеята са достатъчно ясно видими, но аргументацията е това, което ме хвърля в джаза.
Повече от ясно е каква е целта на тази идея: милитаризиране на подрастващите и втълпяване на послушание и изпълняване безпрекословно на заповеди.
Потриса ме колко са абсурдни обосновките им и как изобщо дори не са си направили трудът да измислят нещо адекватно, ами ей така, посъбрали са първите глупости, които са им хрумнали и очакват някой да го приеме/вземе насериозно.


Filed under: абсурдно, политическaта отговорност Tagged: "Герб", абсурди, боеспособност, военно обучение, запасняци то 65 годишна възраст, казарма, насилието поражда насилие, политическа безотговорност, полицейска държава, училище
Публикувана на 05/31/11 11:18 http://eneya.wordpress.com/2011/05/31/kids-with-guns/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване