06/04/11 08:59
(http://dzver.com/blog/)

Лични принципи за успех

kalin4y ме е включил в блог-меме. Темата ми харесва, за това ще участвам.

Успех за мен означава да имаш цели, да се бориш за изпълнението им, да постигаш повечето и да се учиш от грешките си.

Поставяне на цели

Целите могат да са всякакви – лични, професионални, материални. Може да се виждате като професионалист в някаква област (медицина, маркетинг, програмиране и т.н.) или да ви блазни да управлявате и вдъхновявате хора (политика, предприемачество). Без значение е, стига да го знаете.

Хубава лична цел е такава, която ви дава път в живота. Лоша лична цел е такава, която някой ви е натикал в главата, защото има влияние над вас – родители и семейство, началници, приятели. Лоша цел е нещо, което се постига и след него няма нищо. Купуване на BMW 7 серия е лоша цел. Да стана шеф на банка е лоша цел.

Да вървиш по пътя

Професионалните цели искат много мислене, учене и бачкане. Да вървиш по пътя общо взето е да правиш тези неща. Качването на пътя иска същото. Слизането от пътя става неусетно и не иска нищо :-)

Вече съм писал това – важно е да се хвърлят усилията умно. С носене на кофи се отваря вратата към още носене на кофи. Един живот имаме, твърде кратко време за да отлагаме, да вършим нещата зле, да сме неподготвени.

Инвестиция, вместо разход

Това е много клиширан урок на живота. Общо взето, трябва да внимаваш какво правиш с времето и парите си. Почти всеки има поне 1 шанс в живота да профука много пари, било то и на кредит. Хората обикновено си купуват коли и къщи, после им плащат застраховките, ремонтите и плазмите. Живеят в тях мизерно с години, ако не с десетилетия, докато най-накрая платят всички кредити и с тракащи зъби обясняват на поколенията колко е тежък живота. Или пък не правят дори това, превръщайки всичко, до което се докоснат, в шопски салати.

С времето е същото. Да направиш сам ремонт в къщи, вместо да наемеш бригада, или да вършиш работа за двама, вместо да наемеш служител – времето е пари и трябва да се цени.

Важно е да оценяваш алтернативите и да правиш информиран избор.

Честност и лоялност

Тези са си мои и за България не са много печеливши. Материално преуспелите хора имат други принципи.

Печеливша стратегия във всяка игра е да й измисляш правилата, не да ги спазваш.

Грешки

Грешките са нашите най-скъпи уроци :-) В този смисъл, няма нищо лошо да правиш неща и да бъркаш. Далеч по-лошо е да не правиш нищо и да не бъркаш въобще. Стига да си на пътя ;-) Ако си на нечий чужд път, твоите грешки ще са уроци за други хора, чиято цена плащате вие.

Семейството

В края на краищата човек не бива да забравя, че каквото и да постигне, ако няма с кой да го сподели, е все едно.

Извод

Така си живея и понякога това е добре, понякога не :-) Почти всичко, което съм написал тук, съм преживял от грешната страна =) Все още съм в началото на своя път – разбрах какво искам и какъв ми е пътя едва преди 5-6 години. Гаранция за успех нямам.

Публикувана на 06/04/11 08:59 http://dzver.com/blog/?p=2131
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване