06/05/11 10:43
(http://www.azcheta.com/)

Като портрет от биографии

Биографиите винаги са били интригуващи четива, които провокират скрито любопитство към живота на Големите и Важните, Актуалните и Популярните. Събрани в книга те рисуват лицата на своите герои върху белия лист, не чрез бои и багри, а чрез думи, като написани портрети.

„Написаните портрети” (Written portraits) е темата и на тазгодишната "Седмица нидерландската книга" в кралство Нидерландия, инициатива, която се организира ежегодно през март от CPNB (Колективна промоция за книгите на нидерландски) за популяризиране на литературата и книгите на езика на „ниската земя”. Всяка година организаторите поставят акцента на събитието върху определен жанр, който се популяризира усилено чрез широка мрежа от партньори – от издателства до книжарници и дори библиотеки.

Тази година основен акцент на книжната седмица са именно биографиите и автобиографиите като жанр придобиващ все по-голяма популярност сред читателите.

Със задачата да пресъздадат визуално и комуникационно идеята на Маркус Равенхорст и Маартен Рейнен за „Написаните портрети” се заемат студиото Souverein и рекламна агенция Van Wanten Etcetera. Те създават няколко великолепни реалистични портрета на реални личности, свързани с Нидерландия, като дори използват страници от техните биографии.

Идеята на рекламната кампания е да покаже различните лица, отвъд биографиите. В серията от визии присъстват лицата на Ане Франк, Винсент ван Гог, Луис ван Гаал и Кадер Абдула.

По-долу може да видите и самите визии, а съвсем скоро ще ви разкажем и за самата инициатива Седмица на нидерландската книга, която е прелюбопитна и с дългогодишна си история и популяризирането не само на местни автори, но и на преводна литература.

{gallery}cpnb:{/gallery}

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване