06/07/11 21:10
(http://komitata.blogspot.com)

Изборите в Македония реанимираха бившите комунисти като влиятелна политическа сила.

На пръв поглед, всичко в Македония е наред – управляващата партия ВМРО-ДПМНЕ спечели предизвиканите от нея предсрочни избори и така си осигури нови четири години във властта.

Голямата новина от изборите обаче е политическото възкресение на Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ) - партията на бившите комунисти и реабилитирането на лидера ѝ Бранко Цървенковски. В най-ниската си точка, когато СДСМ загуби президентските избори през 2009-та година, рейтингът на Цървенковски (тогава президент на републиката) беше под 10%. А в публикуваните от Wikileaks секретни американски дипломатически грами, за него не се предрича нищо повече от скромна политическа пенсия.

Какво предизвика завръщането
Можем да открием много паралели между България и Македония - например управляваща „дясна“ партия от ЕНП (ВМРО-ДПМНЕ), която принадлежи на второто поколение десни партии след промените. Въпреки че носи името на партията на промените от 90-те години и наследи някои функционери, всичко друго в партията е различно – приоритетите, отношението към комунистическото минало и бившите служби, отношението към интеграцията в ЕС и НАТО. В страната действат и силни партии на албанското етническо малцинство - Демократичен съюз за интеграция (ДУИ) и Демократична партия на албанците (ДПА), чиято роля на балансьор и брокер на влияние е закрепена чрез Охридското рамково споразумение, с което завърши гражданската война в Македония през 2001-ва година.

Груевски и популизмът
Очакваното с големи надежди правителство на Никола Груевски се плъзна по линията на популизма и на най-малката съпротива, като почти цялата пара отиваше в свирката. Огромни суми и обществена енергия се наляха в показни проекти, като църкви, паметници и спортни съоръжения, включително след началото на световната финансова криза. Скопие, който беше един модерен, но леко занемарен град, изцяло препроектиран след голямото земетресение през 1963-та година от световни имена в архитектурата, сега придобива облика на европейска столица, но от 19-ти век. Озовалият се в центъра на Скопие турист не може да се отърси от усещането за театрален декор и бутафорност, което лъха от „новоградбите“ на новото Възраждане („Преродба“) на Груевски.

Провал навън
Големите външнополитически приоритети - преодоляването на спора с Гърция за името на държавата и интеграцията в ЕС и НАТО не бяха постигнати, а дори обратното - отношенията с южната съседка се влошиха поради някои непремерени стъпки, като преименуването на летището в Скопие на „Александър Велики“. Премиерът избята от отговорност като предложи референдум за смяна на името, започна дело срещу Гърция в международния съд в Хага, написа провокационно писмо на гръцкия премиер и широко промотира връзките си с лидерите на пакистанската народност „хунза“, която се смята за наследник на воините на Александър Македонски в Индия.

А не трябваше да бъде така
Нищо не предвещаваше такова развитие на събитията. Изказванията и статиите на Груевски отпреди изборите през 2006-та година бяха изключително с икономическа и реформистка насоченост, дори бяха скучни за четене. Никакъв намек за предстоящото национално-религиозно строителство, което ще се пръкне като главен приоритет на правителството.

Тъй като управляващата партия осинови някои основни положения на комунистическата идеология, особено що се отнася до укрепването на македонската нация и национално съзнание, за разлика от всички останали пост-комунистически държави в Източна Европа, комунистическото минало не беше сериозно изследвано, не бяха разследвани престъпленията на югославския режим, не беше направена преоценка на културното наследство от комунистическия период, дори мъртвата соц. литература беше възкресена като многотомна антология, а идеологията на македонския национализъм беше систематизирана в скандалната енциклопедия на Академията на науките и изкуствата. Намеренията за приемане на закон за лустрацията така и останаха неизпълнени. Видимо е и влиянието на ключови фигури от бившите тайни служби в правителството.

Поради натрупването на напрежение, свързано с непровеждането на решителни реформи и ефектите на кризата, Никола Груевски реши да получи индулгенция за досегашната си политика на предсрочни парламентарни избори парламентарни избори.

Натрупалите се проблеми са толкова сериозни, че такава победа като отпадането на визите за македонски граждани в ЕС се позагуби в суматохата.

Тези избори са звън за събуждане, който поставя началото на нова епоха в македонската политика. За съжаление, както често се случва, Груевски не съумя да се възползва от благоприятните политически условия и пропиля политическия капитал, с който дълги години разполагаше. Той не се справи с най-важните задачи, които стояха пред него - решаването на спора за името с Гърция, провеждането на бързи реформи, влизането в НАТО и продължаването на преговорите за присъединяване към ЕС. От друга страна, за пръв път от 2006-та година досега, обществото е активизирано и обсъжда реални теми и проблеми. Но няма как да бъде скрит големият провал за македонската демокрация – възкресението на Бранко Цървенковски като политическа фигура и на СДСМ като релевантна политическа сила.


Допълнително

Никола Груевски
Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ е бивш боксьор, бивш служител на контролираната от Мултигруп „Балканска банка“ в Скопие. Той е бил министър в правителството на Любчо Георгиевски, племенник на мистериозно загиналия на магистралата Скопие-Белград македонски вътрешен министър Йордан Миялков и братовчед на Сашо Миялков, шеф на агенцията за контраразузнаване в момента. От грамите на Уикилийкс научаваме, че Сашо Миялков е подозиран от влиятелни политически фигури като „сивия кардинал“ на правителството, човекът с най-голямо влияние върху премиера.

Бранко Цървенковски
Бранко Цървенковски е политикът с най-голям стаж в македонската политическа сцена. Бивш президент на републиката. Произлиза от средите на бившите комунисти. В телеграмите на американското посолство, разкрити от Уикилийкс е характеризиран като „способен, но безскрупулен политик“, който няма да се поколебае да застане срещу полезни стъпки за страната, ако би могъл да извлече политическа изгода.

Новите дрехи на Скопие
Скопие 2014“ е проект, който трябва изцяло да промени облика на македонската столица. Проектът предвижда десетки паметници на личности от македонската история и „македонската борба“, като Гоце Делчев, Даме Груев, Яне Сандански, Цар Самуил, Солунските атентатори („Гемиджиите“) и други. Отделно, в центъра на града се предвижда стреж на църкви, триумфална арка, паметници на Александър Македонски и скулптури на лъвове. Проектът беше предмет на множество протести и скандали около процеса на поръчките и финансирането.

Али Ахмети
Лидерът на Демократичния съюз за интеграция (ДУИ) е способен политик от албанското малцинство, чиято звезда изгря след гражданската война в Македония през 2001-ва година. Въпреки, че е смятан за отговорен за тежки изборни нарушения през 2008-ма година, партията му е предпочитан коалиционен партньор, както от ВМРО-ДПМНЕ, така и от СДСМ.

Резултати
Според македонската преса, ВМРО-ДПМНЕ ще загуби част от местата си в Собранието, македонския парламент. Най-вероятно ще получи 56 депутата, с което губи абсолютното си мнозинство и ще трябва със сигурност да разчита на ДУИ като коалиционен партньор. Коалиционните условия вероятно ще бъдат много тежки, защото втората политическа сила СДСМ вероятно също ще има достатъчно депутати, за да състави коалиционно правителство с помощта на ДУИ. В кампанията ВМРО - ДПМНЕ заложи на обичайните популистки видеоклипове и песни в които изтъкваше заслугите си за увеличени пенсии, увеличени пари за хората с увреждания, отпадане на визите за ЕС и т.н. Кампанията на СДСМ не блестеше с оригиналност, тя беше концентрирана върху дребнави обвинения за тайни апартаменти на фамилията на Груевски в Чехия. Малко неочаквано, точно преди изборите се появиха силно критични грами на Уикилийкс, на които правителството реагира с обвинения в заговор и с подозрения за дългата ръка на гръцките тайни служби, като по този начин се нареди до Саудитска Арабия като втората държава, която отрича истинността на грамите.

Публикувано с леки корекции във в-к „Пари“ Статията я няма в онлайн изданието

За финал, може да се позабавлявате с някои от клиповете на предизборната кампания

















Тук има още три, пародиращи щаба на Бранко Цървенковски

За финал:
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване