06/07/11 15:56
(http://ruslantrad.com/)

Египет тегли заем от МВФ

Максим Проданов

Кой ще управлява Египет след режима на Хосни Мубарак? Кредиторите! Това е неприятната реалност, очертаваща се след сделката за заем от МВФ в размер на 3 милиарда долара, подписана от египетския финансов министър Самир Радуан. Без одобрението на народа (както при всеки подобен заем) и под предлог за „овладяване на бюджетния дефицит“, Радуан (назначен от Хосни Мубарак) и кабинетът на египетската хунта, се договориха за 5-годишен заем с лихва от 1,5%. Тази лихва е малка в сравнение със старите заеми, теглени от режима на Мубарак (5 до 10%), но заемът идва с редица условия, диктуващи икономическата политика на страната. Финансовата зависимост ще бъде и най-сигурната юзда върху следващото правителство, независимо какво е то. Пълният списък с условията на МВФ винаги остава между правителството и кредитора, но най-често става въпрос за съкращения на държавните плащания и продажба на публична собственост; разбира се – на неслучайни компании.

Но това далеч не е единственият заем, който временният кабинет иска да изтегли преди септемврийските избори. Според Радуан се обсъждат още заеми от Световната банка за 2.2 млрд. долара и преки заеми от европейски и арабски държави (Катар, Саудитска Арабия), а условията на тези сделки също са неясни. Президентът на САЩ Барак Обама обеща още поне 2-3 млрд. долара пряка икономическа „помощ“, но и тя едва ли ще дойде без уловки.

„Трябва да генерираме ресурси“ – аргументира се Радуан – „с които да увеличим бюджетните приходи. Трябва да привлечем инвестиции и производство, с които да разширим данъчната база, за да не се нуждаем от толкова големи заеми“.

Ще може ли Египет с тези 3 милиарда долара да „увеличи данъчната“ база така, че да закърпи бюджетния си дефицит, който в спокойната за Мубарак 2010 г. бе 17.3 милиарда долара (или 37% от приходите в бюджета!). За сравнение, дефицитът на Гърция е 24.8% от държавните приходи. Случвало ли се е подобно чудо и имало ли е някога толкова успешна държавна инвестиция? Може ли един заем от 3 милиарда долара да създаде стабилен годишен приход няколко пъти по-голям от себе си? Разбира се, че не – Радуан използва позицията си, за да заблуди и малкото хора, които ще научат за тегленето на заема. Целта не е Египет да изплати дълговете си, а да продължи да обслужва растящия си текущ дълг – сценарий, добре познат на просяшки икономики като Ямайка и Хаити, и на начинаещите просяци – Гърция, Ирландия, Латвия и др.

„Спасителният“ заем за Египет е разделен на няколко транша, които ще бъдат изплатени в идната година (т.е. ще се наложи да бъдат приемани и от първото редовно правителство на Египет), след което ще бъдат изплащани в рамките поне на 5 години, което означава средно 610 милиона долара годишно върху текущия дефицит, без да считаме допълнителните заеми, които се очаква да приеме г-н Радуан от СБ, ЕС и Саудитска Арабия.

Предшественикът на Радуан – Юсеф Бутрос Гали (племенник на бившия Генерален секретар на ООН), беше председател на паричния и финансов комитет на МВФ. След корупционен скандал за злоупотреба с държавни пари, той бързо напусна страната. На негово място Хосни Мубарак извика живеещия в Швейцария Самир Радуан, бивш консултант на Световната Банка. Ще сполети ли същата съдба и г-н Радуан и ще се наложи ли той да отлети към Алпите също толкова спешно, колкото бе докаран? Игралната дъска е Тахрир. На ход са египтяните.

Публикувана на 06/07/11 15:56 http://ruslantrad.com/?p=9357
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване