06/11/11 11:04
(http://rumiborisova.blogspot.com/)

Европейският политехнически университет в Перник на една година


Европейският политехнически университет в Перник навърши една година. И това доживяхме – академичен рожден ден в Перник. В календара на града вече е записан още един празник – рожденият ден на университета – 10 юни. На тази дата през 2010 г. Народното събрание гласува съгласие за създаването на университета. Академичният съвет на ЕПУ е решил тази дата занапред да е празник на Европейския полетехнически университет в Перник.

Сериозната подготовка за богатата програма на празника даде резултат. За един ден в Перник се възцари истински академичен дух. Или поне така казаха много хора, които станаха съпричастни с университетския рожден ден.

Отбелязването на празника започна още на 9 юни, когато беше открита двудневна международна научна конференция на тема „Образование, наука, иновации” с участието на учени от България и още 12 други държави, представители на 58 различни академични общности. Няма друго висше учебно заведение, което още на края на първата си година да е успяло на направи международна научна конференция на високо академично ниво. Това няколко пъти подчерта президентът на университета Тошко Кръстев. И сигурно е прав да го подчертава. А за нас, перничани, сигурно трябва да е гордост, че това се случва в перник. И сигурно ще стане, като го проумеем. Какво уникално нещо се случва – Перник да има университет.

Рожденият ден беше на 10-ти, но дни преди това градът беше подобаващо украсен. От билбордове поканиха всички за рождения ден. Знамена с логото на университета има по цялата извънградска магистрала, подредиха ти и по централното ларго. Стилни трансперанти украсиха Двореца на културата, където беше тържествената церемония.

От рано на 10-ти в Перник имаше празнично оживление. От ЕПУ не скреха амбицията си да направят съпричастно към празника цялото гражданство и успяха. На площада започна лекоатлетическа щафета, в която се включиха отбори на почти всички пернишки училища. Имаше и турнир по стрийтбол, който откри лично спортният министър свилен Нейков. От Университета не пестят отличия и той получи почетният плъкет на ВУЗ-а, каквто пръв сдоби министър председателят Бойко Борисов – та нали без неговата лична протекция ЕПУ едва ли щеше да се случи.
Който е бил на Стадиона на мира пък разказваше какъв страхотен футболен турнир се случил и как студентите без тренировки, но с страхотни екипи, били много добри с топката.

Провали се поетичната вечер, защото участниците в нея тещо си бяха нарушили графика, но това ли едва ли е фатално.
Същинската част на празника започна в 18.30 часа. Пред градската черква „Св. Иван Рилски” се събраха студенти, преподаватели, чуждестранните гости, градските първенци – местното и държавното ръководство, депутатите от ГЕРБ. Студентите си облякоха мантиите и сложиха шапки като във филм. Ръководството на университета се облече в академичните тоги. Ректорът проф. Христо Христов и неговите заместници и президентът Тошко Кръстев поведоха празничното шествие. Редом до тях крачеха дипломати и учени от света, За цвят даже имаше и люде в екзотичните за нашите ширини арабски одежди. Пред процесията вървеше и възстановеният отскоро мажоретен състав на 6-то училище. Добре, че го имаме, не без гордост си каза шефката на културата в общината Илинка Никифорова.

Сред гостите се появи и екс депутатката Таня Калканова. Във втория си мандат на народен представител тя беше избрана от Перник и беше сред активните политици за региона през целия си мандат. Като зам председател на парламентарната комисия по образование и тя положи усилия за каузата в перник да има университет, но тогавашният министър Даниел Вълчев така и не склони.

Шествието стигна до Двореца на културата. Там в празнична обстановка и с временен амфитеатър започна тържеството. Водещи бяха актьорът Божидар Попчев, без когото не минава празник в Перник и засукано девойче с повече от приличен английски. И водещите – двуезични – като университета. Слово произнесе президентът Тошко Кръстев, душата, сърцето и мотора на проекта, а и на празника. След него дадоха думата на ректора проф. Христо Христов, чиято романтична мечта за възможно най-модерен ВУЗ вече е реалност и то в Перник.
Приветствия поднесоха и гости от страната и чужбина. Университетът е само на една година, но вече има споразумения за сътрудничество с 8 ВУЗ от различни страни и с 11 неправителствени организации и институции. С приветствия се обърнаха и кмета на Перник Росица Янакиева и областният управител Иво Петров.
Народната представителка Ирена Соколова в емоционално слово разказа как е надвила идеята, даже в нея самата.
После започна церемонията за обявяване на първите двама носители на почетното звание Доктор хонорис кауза на университета. Удостоени бяха проф. д-р Стефан Попов, ръководител на специалност „Архитектура” в ЕПУ и на д-р Ал Сауиди, гражданин на Дубай, интелектуалец, общественик и академичен ръководител. Те благодариха за признанието и споделиха постижения и планове.
Прозвуча за първи път и химна на Европейския полетехнически университет в изпълние на изключителните „Трима тенори” към ансамбъл „Българе”. Музиката е на Димитър Гетов, а текстът с куплети и припев и на български и на английски – на Ирена Миткова.
Вечерта продължи с концерт на участието на “Тримата тенори“, фолклорен ансамбъл „Българе“, Панайот Панайотов, млад но много талантлим дует, празнична заря и изискан коктейл.
Публикувана на 06/11/11 11:04 http://rumiborisova.blogspot.com/2011/06/blog-post_11.html
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване