06/14/11 14:42
(http://ruslantrad.com/)

Египет: шпионин на Мосад на площад “Тахрир”?

От няколко дни в Египет се обсъжда единствено това: заловен шпионин на Мосад, който е следил развитието на революцията в Египет. Темата засенчи дори скандалите покрай военните съдилища, но едва ли Висшият военен съвет има за цел да измести фокусът на общественото мнение с ареста на Илан Грапел.

Централният вестник Al Ahram напомни за големите заглавие през 60-те години на миналия век, на които можеше да се прочете: “Удар по Мосад!” Всъщност тази реакция подразни голяма част от онлайн обществото в арабската страна, тъй като силно напомня за режимите от миналото. Със сигурност медиите трябва да се реформират напълно, за да се спре с подобни гръмки заглавия по вестниците.

Самият Илан Грапел се оказа, че наистина е израелец, с американски паспорт също, и като такъв бе посетен в ареста от служители на американското посолство. Според тях е в добро здраве. бяха пуснати снимки на Илан в униформа на израелската армия, както и негов личен архив от Facebook, на които снимки се вижда, че седи заедно с приятел в централно кафе в Кайро. От януари, когато е влязъл в Египет, Илан се подвизавал като журналист, а след това, че имал връзка с института Ал Азхар. Мосад отрече връзка с Илан Грапел – очаквана реакция, но тепърва ще се провери дали има или не работа с израелското разузнаване и защо точно е бил в Кайро по време на протестите.

Повече за реакциите около случая, в блога на Зейнаб Мохамед: Spy watch : Reactions and More

Публикувана на 06/14/11 14:42 http://ruslantrad.com/?p=9428
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване