06/15/11 12:15
(http://www.gorichka.bg/)

Интервю: Димитър Влахов от Project KickBack, който рециклира маратонки в Станфорд

Димитър Влахов е един обикновен студент в университета Станфорд в Калифорния. Всъщност не е. С образование по математика, икономика и индустриален мениджмънт, и след като обръща гръб на финансовото консултиране и работата в МВФ, Митко е един от хората, които раждат добрите зелени идеи. Онези, които правят разликата.

mitko
Митко чака жителите на Станфорд да му дадат маратонките си.

Последният му проект на име Project KickBack e инициатива, с която той се занимава в свободното си време извън академичната работа. Успял е да привлече състуденти и приятели и да го превърне в нещо като малка сензация. В Горичка чухме за това и ни стана интересно. Ето какво ни разказа Митко от Калифорния:

Какво е Project KickBack?

Нашата цел е да създадем система за събиране на стари обувки, в която връщането е лесно и удобно, а връщащите се възнаграждават по няколко начина - както чрез директни парични награди, така и чрез различни видове нематериални награди. Такава система е необходима, за да се предотврати попадането на милиони тонове обувки в редовния нерециклиран боклук и от там в сметищата.

От колко човека се състои екипа ви?

Трима сме - аз и две състудентки - Лакшми от Индия и Дуйгу от Турция. Намерихме си спонсори, направих уебсайт, а след това тримата свършихме всичко останало. Аз дадох идеята, но основната ми роля сега е да стоя до празните кошчета и да моля хората да ми оставят маратонките си (смее се).

Защо маратонки?

Не само маратонки. Всякакви обувки. Защо обувки? Защото всеки ги има, но почти никой не знае какво да прави с тях, след като спре да ги носи. Освен това, със сигурност не искаме да достигнем известния the Shoe Event Horizon, гениално описан от Дъглас Адамс в „Ресторант на края на Вселената”.
Как събирате обувките?

Разпращаме съобщения до всички в студентското градче на Станфорд - студенти, професори и всичкия друг персонал да участват или индивидуално, или в отбори от над 3-ма души. Казахме кога и къде могат да ни намерят. Обявихме „голяма” награда от 60 долара на човек и 300 на отбор и няколко по-малки награди на лотариен принцип.

Колко събрахте?

За 6 дни събрахме 700 чифта. Целта ни беше 650 така, че сме доволни. Сигурни сме обаче, че има още много, стотици или дори хиляди обувки в Станфорд, които са били изхвърлени през това време без да достигнат до нас, и продължаваме да работим и планираме усърдно как да стигнем до 7000 на есен.

Какво ще се случи с тях?

Намерихме компания, която от известно време събира стари обувки - без съзтезателен характер и без награди. Те ще вземат нашите 700 чифта и ще ги разделят на две групи - годни и негодни за носене. Годните ще заминат към благотворителни организации, които ги раздават безплатно на бездомни хора в Америка, Африка, Азия и Латинска Америка. Негодните обувки ще бъдат рециклирани в машина, която ги смелва „на сол” и ги разделятна съставните им части - купчинка гума на прах, купчинка кожа на прах, купчинки платове на прах и така нататък. Почти всички купчинки после се включват производствени процеси - както в обувната индустрия, така и в доста други.

Може ли това да се направи и в България?

Абсолютно. Нито един от ключовите елементи - състезанието, наградите, удобството, спонсорите, рециклирането, вторичната употреба - няма причина да не успее и в България. Подобна инсталация за рециклиране може и още да не е внесена, но такива технологии набират скорост в Англия и други страни от ЕС, така че не виждам защо не.

PROJECT KICKBACK

Публикувана на 06/15/11 12:15 http://blog.gorichka.bg/?p=4350
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване