06/15/11 18:55
(http://www.azcheta.com/)

Феновете подкрепят Тери Пратчет за евтаназията

Феновете на фентъзи литературата са раздвоени около последните новини около един от любимите си автори сър Тери Пратчет. Той обяви в понеделник, че е стартирал формалните процедури, които ще доведат до неговата евтаназия в Швейцарската клиника Дигнитас, три години след като бе диагностициран с Алцхаймер. Верните му обаче фенове го подкрепят, въпреки че не искат той да спира да пише.

"Надявам се, че когато важният ден настъпи, всички негови фенове, семейството му и хората, които са му важни, ще подкрепят Тери, колкото и трудно да бъде приемането на едно подобно решение", пише в блога си почитателката на Пратчет Рейчъл Грифитс.

Пратчет, чиито филм по темата "Да избереш смъртта" бе излъчен в понеделник по BBC2, разкри, че вече е получил документите за съгласие от клиниката и планира да ги подпише незабавно. "Единственото нещо, което ме спира е фактът, че току-що заснех филм, а имам една книга за довършване, проклетницата", коментира решението си писателят.

Пратчет е взел решението след завършването на филма, който показва доброволната смърт на милиардера Питър Смедли, страдащ от болест на моторния неврон. Веднага след излъчването си филмът бе нападнат от критици на Острова за това, че подтиква към самоубийство. "Човекът умира, да, това е лошо. Но избира сам да умре, което е хубавото", контрира ги писателят, цитиран от Guardian.

"По дяволите, Пратчет, ще ни липсваш, когато решиш да си отидеш! Светът на диска винаги ще е жив!", лаконична е в емоционалността си друга почитателка на писателя - Хедър Весънт, в Twitter. Сред отзивите за филма е микроблогинг мрежата има и такива на потребители, които не са чели Пратчет, но все пак са впечатлени от историята му. "Прочетох заглавието "Тери Пратчет започва процедура по прекратяване на живота си". Разплаках се. Дори не съм прочела "Света на диска" още!!!" с не по-малко емоция споделя и Луси Зефир.

Една от най-балансираните и трезви мнения обаче е на Двю Мън в блога му "mind's i", където той пише "Хора като Тери Пратчет бавно губят контрола върху своя живот, но по-лошото е, че те виждат промяната и са безпомощни да я спрат".

За успокоение на феновете си обаче, авторът на серията "Истории от Света на Диска" споделя, че решението да се подложи на евтаназия не означава непременно, че това ще се случи. Според данните на клиниката Дигнитас, около 70% от хората, които официално се съгласяват на тази стъпка, в крайна сметка не я предприемат.

JavaScript is disabled!
To display this content, you need a JavaScript capable browser.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване