06/16/11 21:52
(http://www.asengenov.com/)

Нахранените журналисти и гладните блогъри

Снимка: e-vestnik.bg
Елена Кодинова, както аз я разбирам, критикува "симпатичните аматьори", блогърите, че се продават за жълти стотинки (няколко литра нафта и едно-две кафета), така, "непрофесионално и егоцентрично изкривяват реалността", в услуга на политиците и корпорациите...

Комитата пък се опита да ѝ обясни, че блогосферата е част от една нова "технология, която създава алтернативна публичност, която може да помогне да разрешим проблемите на съществуващия модел, при който съществува "фундаментално противоречие между медиите като бизнес и медиите като обществени институции, упражняващи конституционната свобода на словото..."

Дали го разбра(ха), не знам...

Помните ли скандала с репликата "нахранете журналистите"? Аз си го спомням частично.

Ето какво казва Комитата:
...Безброй професионални журналистически текстове и интервюта излизат без подробности за питиетата и обстановката, мотивирали този или онзи материал, включително някои наистина добри образци на журналистиката. Без майтап... Някои читатели вероятно нямат никаква идея в какви мащаби такива събития се организират за журналисти. Я разгледайте по-подробно програмата на някой медиен фестивал или панаир.
За съжаление, не знам кой е автор
Съмнявате ли се, че храненето под една или друга форма продължава и, че мащабите му са епидемични?

Според доклад на "Фрийдъм хаус", България е извън списъка на страните със свободни медии. През 2009 пък, според "Репортери без граница", България е на последно място в Европейския съюз по отношение на свобода на медиите. През 2010, отново, според "фрийдъм хаус" ситуацията в България никак не е розова:
Reporters continue to face pressure and intimidation aimed at protecting economic, political, and criminal interests. The perpetrators often operate with impunity, leading to some self-censorship among journalists.
В такава именно медийна обстановка, представител на журналистическата професия си позволява да обобщава, че едва ли не всички блогъри са корумпирани аматьори,  продаващи се за чаша кафе и няколко кръгчета с луксозен автомобил...

Дали е така?

Преди време, когато WikiLeaks извади първите текстове за България, имах възможност да участвам в едно телевизионно предаване, в което зададохме въпрос дали някоя българска медия е поискала сътрудничество с WikiLeaks по отношение на грамите за нас. До днес не ми е известно за българска медия, която да е влезнала в пряк контакт със сайта. Ако има такива, те го правят с посредник, като този посредник по-скоро пасва в категорията блог, поне според дефиницията за медии, които самата Кодинова дава:

Защото - нека си признаем - всеки журналист се съобразява, когато пише срещу рекламодатели. Или пък ако не го прави - работодателите му напомнят откъде му идват парите и му коригират критичния поглед към света.
Ето как определя собствения си сайт Биволъ, Атанас Чобанов:
Без цензура и без автоцензура, безпристрастно и коректно ние предлагаме разискване по най-актуалните теми.
Можем ли да твърдим, че в медиите, описани от Елена като зависими (виж по-горе), които в същото време са "фабрики за публичност", няма цензура и манипулации?..

Един пример само! Колко от тях коментираха онази грама, в която се говореше за руската мафия и нейното "представителство" в България?

Или пък колко медии коментираха задълбочено грамата за "най-популярния политик със сенчестите връзки"? Да, онази с метаамфетамините, дето сърбите услужливо я засенчиха с ареста на Младич, докато цяла сутрин българските медии мълчаха по темата...

Това маловажни, продажни и манипулативни теми ли са, започнати от един, да си го кажем честно, блог, списван от двама души?..

Да припомня ли кампанията "България не е Биг Брадър", организирана срещу промяната в ЗЕС, в която имах възможност да участвам и която доведе до първия протест срещу настоящото управление? А, кампанията "Обади се на депутат, спри тоталното подслушване", която доведе до изтичане на телефоните на цялата група на ГЕРБ в парламента? Ами "бирените" записи на премиера и независимите експертизи, които направляваха дебата почти през цялото време?

Да припомня ли, че зад всичко това стояха именно "аматьорите-блогъри", продаващи се, според Кодинова, за кафе и бензин?..

Ето затова Комитата е прав, че се създава АЛТЕРНАТИВНА на медийната ПУБЛИЧНОСТ и в нейното създаване участват най-вече именно блогъри... Нова реалност, която е алтернативна именно на медийната, описана като изпитваща дефицит на "пари и морал"...

И друг мой приятел е прав, казвайки, че от блогър може да стане журналист, но обратното не винаги е възможно...
Публикувана на 06/16/11 21:52 http://www.asengenov.com/2011/06/blog-post_17.html
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване