06/18/11 08:15
(http://www.azcheta.com/)

Литературата на Другите

Юни традиционно е месец, в който се отбелязва гордостта на лесбийките, гейовете, би- и транссексуалните, а днес по-специално ще се проведе и българският прайд. И тъй като всяка форма на дискриминация и агресия е породена от незнание и невежество, дори от известна доза страх от това, което не познаваме, публикуваме тук няколко заглавия от ЛГБТ автори, които разказват истории на хора с различни сексуални предпочитания. За да не се страхуваме от истината.

"Преход" (Transition). Чаз Боно. Авторът, син на Шер и Сони Боно, разказва за смяната на пола, която е претърпял, и промените в живота, до които това е довело. Книгата проследява пътя на Чаз от сладката дъщеричка на двойка знаменитости през лесбийството в пубертета и усещането, че нещо все още липсва до финалната промяна. „Преходът винаги е пълен с болка, гняв, изумление и радост. Дори на моменти малко ти омръзва. Освен това има и някои доста неудобни моменти“, казва Чаз.

"Приятели и Приятелки" (Boyfriends with Girlfriends). Алекс Санчес. Художествена творба, която третира темата за бисексуалността с прямост и уважение. Книгата разказва историята на две момчета и две момичета – Ланс, който винаги е знаел, че е гей, но досега не е имал приятел, Серджо, който е бисексуален, но досега е ходил само с момичета, Али, която има дълга връзка с мъж, но откакто среща Кимико, не може да спре да мисли за нея.

"Песен към дома" (Sing you home). Джоди Пику. Драматична история за любов, толерантност и семейството. Главната героиня става музикален терапевт, след като спонтанен аборт довежда до краха на брака й. Малко след това тя се влюбва в своя колежка, с която заедно помагат на тийнейджърка със самоубийствени наклонности.

Гледайте трейлър на книгата:

JavaScript is disabled!
To display this content, you need a JavaScript capable browser.

"Момчета като нас" (Boys like us). Гей писатели разказват за самите себе си и как са излезли на светло.

"Да си го кажем направо" (Let’s Get this Straight). Тина Фахрид-Дийн и COLAGE. Книга, която е предназначена да помага на децата и тийнейджърите, отгледани от родители с различна сексуална ориентация.

Всяка година се провеждат и Наградите за Литература Стоунуол. Носители на приза за 2011 са Ник Бърд с книгата „Необятните полета на обикновеното“ (Vast fields of Ordinary) и Браян Катчър за „Почти перфектни“(Almost Ordinary).

Наградите носят названието на едноименния гей бар в Гринуич, Ню Йорк, който става сцена на прочутия Стоунуолски бунт. Историята разказва, че на 28 юни 1968 в Стоунуол нахлува шайка полицаи, но среща отпора на посетителите на бара. Събитията в Стоунуол практически дават началото на организираното движение за защита на правата на лесбийките, гейовете, би- и транссексуалните в Америка.

Вижте и кои са 20-те класически заглавия в гей-литературата.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване