06/18/11 13:28
(http://www.stancianegra.com/)

Редефиниране на пространството

Паметникът на Съветската армия от онзи ден не е какъвто беше преди. И дебатът за бъдещето му никога няма да бъде същият повече.Благодарение на един талантливл млад художник, без всякакво съмнение "в крак с времето". Заглавието под работата му е по-скоро пояснение за онези, които "не са в час". А за съжаление те никак не са малко. От една страна кръжеца около бившия агент на ДС "Ивайло", които настояват за демонтиране на паметника, а от друга промитите болшевишки мозъци и цялата камарила кремълски подлоги, които се скъсаха да лъскат ботушите на солдата и да си организрат носталгични сбирки и поклонения в краката му. И двата лагера са ужасно не в крак с времето. Едните се опитват да ни върнат 20, а другите 60 г. назад.
Личната ми концепция за съдбата на паметника и пространството около него винаги е била съвсем различна. Става дума за трансформация, за придаване на нов смисъл. За редифиниране, чрез снемане на идеологическия пласт от паметника със средствата на изкуството. Тук е момента да поздравим незнайния майстор. Той не просто е отстранил стария идеологически пласт, но е постигнал свръхцел, трансформирайки соцреалистическия релеф в постмодерна творба със собствена теза - "масовата култура атакува". Супермен, клоунът Роланд Макдоналд и останалите герои от холивудските блокбастъри са международно разпознаваеми символи на (пласт)масовата култура и консуматроското общество на мола. Редом с тях е поставен и дядо Коледа, в бяло-червените си одежди, аранжиран и популяризиран в този си вид от Кока-Кола. Корпоративният образ на св. Никола Мирликийски, който преди всяко Рождество ни подканя да пазаруваме ненужни вещи като обезумели, измествайки духовния смисъл на светлия празник.Цялата тази банда "герои на новто време", аранжирана върху отряда щурмуващи хоризонта болшевики е изключително силно попадение, което освен да се адмирира, би следвало и да се съхрани. Огромниат интерс и тълпите мераклии да се снимат с релефа недвусмислено подсказаха посоката, в която трябва да се разреши "проблемът" паметник на Съветската армия. Не ясно обаче как ще се разреши истинският проблем - бостанът наречен Софийска община. Тиквите зреещи там решили да "издирят и накажат драскача", както и да принудят "злосторника да почисти рисунките си". Коментарът тук е излишен.
Публикувана на 06/18/11 13:28 http://www.stancianegra.com/2011/06/blog-post_18.html
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване