06/21/11 13:52
(http://www.asengenov.com/)

Цветни контрасти

Две шарени събития се конкурираха цветово тези дни в София.

Неизвестен автор преобрази омразния за мнозина Паметник на съветската армия в София от скучновати, сиви скулптури, напомнящи мрачното и престъпно минало на комунизма, в забавен пъстър "колаж" от комиксови герои, покриващ историческите негативи, с които мнозина свързват композицията в центъра на София. Акт, който ни вкара в световния обмен, но раздели медиите. Западните се забавляваха, а руските ни обвиниха в "изключителен цинизъм" и ни призоваха да постъпим съвестно и да "вземем кофи и парцали и да направим това, което ни подсказва съвестта..."

Оцветено, мястото видимо се оживи, но за съжаление, "животът" на инсталацията бе кратък — само 3 дни, при което, общината, управлявана от определяща се за дясна партия, предпочете паравана на нощта и на 21 юни 2011 г. около 00:30 минути, под строга полицейска охрана започна и с поразителна бързина (не повече от час), завърши почистването на паметника, остроумно преобразен от неизвестен автор на графити. Типично по комунистически, със среднощни акции...

Дневник
Вероятно стреснати от руското, пост-съветско недоволство, общинарите, в частност, областният управител разреши, а Форум "България-Русия" плати почистването. Близо 1000 лв. струвало. Същият този форум, който кани ЛЮБЄ и в който членуваше до изборите (а сега не знам) кметът Фандъкова...

Banksy пък го грози затвор, защото е извършил, според културния министър Рашидов (да, оня, дето разби носа на полицай), това било "углавно престъпление"...

Днес паметникът отново е черен. Общината и форумът на Шаренкова "вандализираха" поп-арт инсталацията "Лигата на супергероите", "боядисвайки" я в черно.

Другият цветен контраст, за който искам да разкажа е вече традиционен. Това е 16 ежегоден Ратха Ятра фестивал, който последователите на Кришна провеждат в София.

Всяко лято шествието събира стотина последователи на религиозната общност, които пеейки мантри обикалят софийските улици.

Харе Кришна съществуват официално в България от 91-ва, когато получават регистрацията си, като едно от вероизповеданията в страната. От тогава, съществуването им е повече от разнообразно. В началото на прехода те са оплювани в медиите, срещу тях са провокирани "недоволства", стрелят с пушки по тях и хвърлят коктейли "Молотов". Това е в началото. Сега общността съществува повече или по-малко спокойно, а от повече от десет години и безпроблемно, ако не се броят инцидентните чисто административни препятствия, свързани с религиозната им дейност и живот, които поставят пред тях Столичната и други общини.

Да се върнем на празника.

Идеята, с която последователите на Кришна излизат на този ден по улиците, жените, облечени в пъстри сарита, а мъжете, изглеждащи по-семпли в техните традиционни роби, е, да "изведат" Бога при хората. Да може всеки да Го види. И Той да види всички.

Повечето от хората, стекли се за шествието, са обикновени, работещи хора. Сред тях има педагози и преподаватели, стоматолози и медици, търговци и работници... Най-разнородна и разнообразна конгрегация, обединена, около вярата си, която, макар и относително нова за нашите географски ширини, вече е с трайно присъствие в ежедневния живот на софиянци и сред жителите на много други населени места в България.

Доктрината на Харе Кришна е лесна за разбиране, но отличаваща се с всички признаци на дълбоката философска мисъл и традиция на Изтока: Дух и Материя. Отличителната характеристика на живота е духът. Материята е инертна, тленна и временна. Душата, всеки един от нас, принадлежи на по-висшата сфера — духовната. Освобождаването от материалното е възможно с подходяща духовна практика — осъзнаване на Бога и връзката с Него. Мантрата, която възпяват, е инструмент за това и част от нематериалното наследство на човечеството. Този инструмент е универсален, вярват те. Действа и върху практикуващия, но и върху случайните минувачи.

Това пък обяснява желанието им да възпяват ведически химни пред хора, на открито.

От това всички имаме полза. Толкоз. Лесно е за разбиране, а който иска, може да задълбочи дискусията във философски теми, според желанието му.

А, контрастът със сивото софийско ежедневие сякаш сам се натрапи, когато шествието премина покрай група охранители на някой известен бизнесмен. Дори те си тананикаха в крак с минаващия парад.



Видяха го и стотиците минувачи, които се усмихваха, тананикаха, а някои дори танцуваха с минаващото, покрай тях шествие:




Публикувана на 06/21/11 13:52 http://www.asengenov.com/2011/06/blog-post_21.html
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване