07/06/11 05:13
(http://www.azcheta.com/)

Едно изстрадано завръщане

"Приятели, Митко вече си е вкъщи! Благодарение на вашата подкрепа и силата, която ми давахте, той е на свобода. Той много се вълнува от всичко, което сте направили за него. Малко да се поориентира и ще ви напише всичко. БЛАГОДАРЯ!"

Така започва едно от последните благодарствени обръщения на Благовеста Кенарова, майката на арестувания в Беларус след проверка на документите български поет Димитър Кенаров. След неколкодневно задържане от властите в бившата съветска република и неясно колко бързи действия от страна на родното Външно министерство, Кенаров се прибра вкъщи, прогонвайки докрай призрака на онова жестоко за целия ни народ задържане на медиците в Либия.

Какво обаче се случи преди това? Българският културен (или поне литературен) елит се събра и пожела като твърда и сплотена общност да защити своя приятел. Всичко започна и се поддържаше в една Facebook група, но бързо прерастна в истински протест с културна насоченост и извън мрежата. Само в рамките на 3 часа тази общност се сплоти и взе решение да застане пред сградата на МВнР и с литература да каже "Не ни го причинявайте отново!". И Външно нямаше друг избор освен да си свърши работата...

Чисто по български (колко ужасен е този израз, но, да, съвсем по български) имаше и спорове за формата на протеста - от едни творци към други. Свикнали сме на подобни ситуации и това не ни тревожи. Но не ни прави и чест, нали така? И все пак, резултатът накрая е важен.

Благовеста тепърва ще отправя благодарствени обръщения към всички, които я подкрепяха през тежките 4 дни, в който съпругът й беше в неизвестност. За нас остава да се надяваме, че така или иначе свитата културната общественост в България тепърва ще става все по-сплотена и накрая ще се превърне в истиснки активен културен елит.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване