07/08/11 20:54
(http://ruslantrad.com/)

Най-новата държава е факт – Южен Судан поема по своя път

От първите минути на 9 юли 2011 година учебниците по география ще трябва да бъдат пренаписани. Причината е, че от този момент най-новата държава на света ще е факт – Южен Судан се откъсва от Судан след години на нестабилност и войни между Севера и Юга.

Какво следва сега? Това може да прочетете в коментара на Rosebell за приключението, което предстои на Южен Судан. Моето мнение все още не е изградено, най-вече поради липсата на информация. И не само. Няма да крия, че за мен е тъжен фактът, че Судан бива разделен на две. И, че трябва да бъдат пращани отново “сини каски”, за да наблюдават за спазването на границите и мира.

Честно казано не знам какво да мисля за раздробяването на Судан. Какво ще е бъдещето на южната част? Как ще се развие? Ще бъде ли поредната африканска държава с конфликти? Кои държави ще признаят държавата и по-важно – кои от региона? Това тепърва ще разберем. В момента можем единствено да пожелаем на добър път на Южен Судан и дано не сподели съдбата на останалите държави в региона.

По въпросите около Северен и Южен Судан, Al Jazeera English са направили много добър раздел - тук.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване