07/09/11 12:06
(http://eneya.wordpress.com/)

La femme Nikita

Спомняте ли си сериалът от деветдесетте La Femme Nikita? Помня, че го следях.
А знаете ли, че от миналата година има нова версия на старият сериал, който се казва просто Nikita?
Днес случайно попаднах на страницата относно новия сериал в Уикипедия и нещо ми дръпна вниманието, ще цитирам: The CW had long been interested in an action-adventure series centered on a strong female character. On January 27, 2010, The CW ordered a pilot episode of Nikita. Иначе казано, че CW от дълго време са били заинтересовани от създаването на екшън приключенска серия със силен женски персонаж главен герой. 27 Януари 2010 CW поръчват пилотен епизод на Никита.

И така, ето какъв е крайният резултат на идеята им за силен женски персонаж:

Не… не знам наистина какво да кажа.
Разбирате ли, идиотското супер сексуализиране на женските персонажи не е нищо ново под слънцето, така че не се изненадвам особено. Но претенциите, че това е СИЛЕН ЖЕНСКИ ПЕРСОНАЖ, след което ни представят това ми дойде в повече.
Кое точно е усещането, което получаваме от нея? Че е кожена фетишистка, която е седнала в изключително неудобна за каквато и да е реакция поза, държейски две оръжия в ръце, гледайки сластно към камерата или на силен женски персонаж (каквото и да значи вече това размито понятие)?

Да, ясно, Никита е секси, да, ясно, тя има оръжия, разбираме… Но защо ни е представено по толкова… идиотски начин? В момента се чудя дали това не е просто страничка от Максим (те поне нямат такива претенции)?

Ето го и официалния плакат. На него нещата за съжаление изобщо не са по-добри. Разбирате ли… има възможно, невъзможно, невероятно и просто абсурдно. Възможно, невъзможно… зависи си как е направен останалата част от сериал, сценарии, актьори – дали може да се търпи или не.
Абсурдно е, когато цялостното усещане е такова, че не ти пука вече да чакаш историята, защото е просто тъпо и изобщо не се крие от зрителя.
Качвайки Никита на токчета и импликирайки, че ще стреля/стреляла е с снайпера, който е в ръката й, просто ме губи като евентуален зрител, защото това показва много ясно каква ще е ролята й в сериала. И тя не е „силен женски персонаж“, а просто секси мацка, която се облича секси, застава в секси пози и размахва оръжие. Последното си има аудиторията, всичко точно.

Всъщност гледах пилотния епизод преди да видя плакатите и да съм преглеждала Уики страничката. И по-добре. Сериалът е… ммм…. търпи се, но определено не е чак толкова зле, както собствената му реклама го представя.
Крайният резултат е, че от желанието да привлекат публиките хем рекламирайки Никита просто като секси бонбонче, в което да се плакнат очите и едновременно като силен женски персонаж, крайният ефект е, че може да изгубят и двете публики, защото едните ще са отблъснати от плаката, а другите от липсата на обещаната сексуализираност в самия сериал.
Маги Кю е много красива актриса, а годините тренировки и практики на бойни изкуства й позволяват да си прави сама каскадите, което за мен добавя бонус точки, така че все още го гледам, ако и да има какво да се желае като идеи и сценарии.

Това изобщо не е единственият такъв пример, сякаш ако има интересни женски персонажи, които са активни, то това задължително не бива да се показва по никакъв начин, за да не отблъсне зрителите, независимо, че около 55% (Америка) от зрителите на този тип сериали са жени. Би ми харесало ако вместо секс куклички, персонажите са по-често интересни персонажи, независимо от привлекателността им, но докато това стане, ще се радвам и поне някаква консистентност в претенциите или поне избягване на обиждане на интелигентността на зрителя. Поне.
Както и да е… :)



Filed under: бръмчащи мисли, феминизъм, чекмедже "Разни" Tagged: женски персонажи, никита, плакати, la femme nikita, сексизъм, силен женски персонаж
Публикувана на 07/09/11 12:06 http://eneya.wordpress.com/2011/07/09/la-femme-nikita/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване